Репресії та дискримінація: як живуть українці в окупованому Криму

08:00 20.08.2021

Громада етнічних українців у Криму в умовах окупації зазнає дискримінації на всіх напрямах культурного й суспільного життя.

Такий висновок містить дослідження кандидата історичних наук, члена Крайової Ради Українців Криму Андрія Іванця, представленого ним в Укрінформі.

Згідно з дослідженням, в умовах тимчасової окупації АР Крим і Севастополя Росією етнічні українці перетворилися на дискриміновану етнічну спільноту регіону.

Складові дискримінаційної політики Росії щодо українців Криму: переслідування, репресії або “витискання” лідерів та активістів громади українців Криму, антиукраїнський інформативно-пропагандистський тиск на кримське населення і створення українофобського морально-психологічного клімату на тимчасово окупованій території загалом, незаконна штучна ізоляція Криму від інформаційно-гуманітарного простору України, заборона діяльності українських політичних і більшості громадських структур, обмеження права на свободу зібрань, де-факто обмеження права на використання української національної символіки, ліквідація інституцій української, україномовної освіти й культури.

У дослідженні йдеться, що до нападу Росії в 2014 р. українці складали орієнтовно чверть населення АР Крим і робили вагомий внесок у економіку, культурне та суспільне життя Кримського півострова. Після окупації півдня України ситуація кардинально змінилася - Росія знищила там політичні та більшість громадських організацій українців, цілком ліквідувала систему української та україномовної освіти, переслідує лідерів та активістів української громади, здійснює масовий інформаційно-психологічний тиск на етнічних українців, переслідує конфесії, де вони становлять більшість вірян, витискає з окупованої території громадян України та заселяє її громадянами Росії.

Дослідження проведено з метою аналізу стану громади етнічних українців Криму у 2014-2020 рр., яка в умовах тимчасової окупації АР Крим і Севастополя Росією перетворилася на одну з двох найдискримінованіших етнічних спільнот регіону.

Презентація відбулася в рамках заходів Робочої групи з гуманітарної політики Експертної мережі Кримська платформа.
 

Ще на цю тему