Президент Молдови заявила про готовність до відновлення врегулювання в Придністров'ї - ЗМІ

12:00 12.08.2021

Президент Молдови Майя Санду обговорила із заступником керівника адміністрації президента Росії Дмитром Козаком, який прибув до Кишинева з візитом, врегулювання ситуації у Придністров’ї. 

Крім того, обговорювалися питання експорту молдавської сільгосппродукції на російський ринок, новий контракт на поставку газу. Про це в середу, 11 серпня, повідомили в адміністрації глави молдавської держави, передає УНН.

Майя Санду підтвердила намір Молдови відновити врегулювання конфлікту «виключно мирними, політико-дипломатичними засобами» в рамках існуючих переговорних майданчиків при дотриманні суверенітету і територіальної цілісності республіки.

Дмитро Козак в свою чергу підкреслив, що рішення придністровського питання — внутрішня справа Молдови. «Росія готова посприяти, щоб сторони домовилися. Ми не готові висувати власні умови врегулювання», — вказав він.

Козак зазначив за підсумками зустрічі, що Кишинів і Москва погодили зняття бар’єрів у взаємній торгівлі. «Домовилися про співпрацю з питань взаємної торгівлі, про безмитну торгівлю, про зняття тих обмежень, які виникли для російських експортерів», — вказав він.

За словами Козака, Москва у відповідь готова до поставок молдавської сільгосппродукції на російський ринок.

Майя Санду в кінці 2020 року в інтерв’ю DW говорила, що для Молдови «громадяни Придністров’я — це громадяни нашої країни, і ми повинні упевнитися, що їх права дотримуються». При цьому молдавський президент вказувала, що «хоче продовжити заходи щодо зближення людей з обох берегів Дністра», пише УНН.

Дмитро Козак з 2018 року є спецпредставником президента РФ з розвитку торгово-економічних відносин з Республікою Молдова.
 

Ще на цю тему