Меджліс: Відновлення прав корінних народів України - ключовий інструмент деокупації Криму

19:10 06.08.2021

Головною метою Кримської платформи є деокупація Криму, а ключовим інструментом деокупації - відновлення прав корінних народів України.

Про це, виступаючи на установчому форумі експертної мережі Кримської платформи, сказав член Меджлісу кримськотатарського народу, керівник Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, передає Укрінформ.

«Відновлення прав корінних народів в Криму охоплює і порушення прав людини, і освіту, і гуманітарне право, і навколишнє середовище, і колективні права. Воно є ключовим інструментом деокупації Криму, оскільки в світі існує тенденція до реалізації відновлення прав корінних народів. Фактор корінних народів є вирішальним для досягнення 6-ти з 17 цілей сталого розвитку ООН до 2030 року», - зазначив Барієв.

За його словами, основною метою експертної групи Кримської платформи, до складу якої увійшли члени Меджлісу кримськотатарського народу, представники корінних народів, експерти, політологи, історики, культурологи та юристи, є сприяння відновленню прав корінних народів України, зокрема - право на самовизначення, право на територію і ресурси, а також збереження і розвиток політичних, економічних і соціо-культурних систем і інституцій.

Як зазначив активіст, сталий розвиток Криму можливий лише за умови деокупації Криму і відновлення територіальної цілісності України з одночасною реалізацією дотримання прав корінних народів України.

За його словами, сьогодні Росія намагається дискредитувати корінний кримськотатарський народ в очах міжнародної спільноти, заборонивши його представницький орган - Меджліс, і порушивши кримінальні справи щодо його окремих представників.

За словами Барієва, серед основних загроз, яких зазнає окупований Крим з боку РФ - руйнування об'єктів нерухомої культурної спадщини, що призводить до втрати автентичності культурної спадщини, проведення незаконних археологічних розкопок, переміщення культурних цінностей з Криму в Росію, культурна колонізація, обмеження доступу до окупованої території, приховування інформації про реальну ситуацію в Криму, переслідування етнічних ЗМІ і загроза втрати мови, як головної ознаки ідентичності.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Передбачається, що Платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів; міністрів закордонних справ; у вимірі міжпарламентського співробітництва; у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи буде започаткована на інавгураційному Саміті, проведення якого заплановане на 2021 рік в Києві
 

Ще на цю тему