РФ може майнити криптовалюти з надлишку енергії кримських ТЕС – Андрій Клименко

20:30 28.07.2021

Надлишок енергії з кримських теплоелектростанцій російські окупанти можуть використовувати для майнінгу криптовалют, з метою в подальшому обвалити світовий валютний ринок, припускає Андрій Клименко, керівник проєкту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень і головний редактор порталу BlackSeaNews.

Про це Клименко розповів у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проєкт Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Теплові електростанції в окупованому Криму виробляють надлишок електроенергії, для якого на півострові відсутні традиційні споживачі, зауважує експерт. За його словами, це видно з різкого зростання споживання газу в Криму.

«З 2017 року споживання газу в Криму різко зросло – більше ніж в два рази. І це при тому, що видобуток на захоплених наших газових родовищах у Чорному морі в них падає. Цей газ поступає з Росії через підводний газопровід, через Керченську протоку. Він переважно надходить до нових електростанцій. Ми не можемо зрозуміти, куди йде ця електроенергія. Немає в Криму таких енергоємних підприємств, які б споживали таку гігантську кількість електроенергії. І навіть збільшення населення – вони не «з’їдять» таку кількість», – каже Клименко.

Експерт припускає, що ця електроенергія використовується для нових схем заробітку.

«Путінська влада розуміє, що сірі зони, де нема міжнародного контролю, дуже зручні для нових міжнародних схем заробітку грошей. Наприклад, для майнінгу криптовалют, який потребує великої кількості електроенергії. Тому я не виключаю, що вони бачать Крим як свого роду фабрику в сірій зоні з виробництва криптовалют – для того, щоб потім обвалити світовий валютний ринок. Тобто, свої диверсії перевести ще й в цю сферу», – сказав Клименко. 

Нагадаємо:

Надлишок електроенергії в Криму потрібен РФ для нарощування військової інфраструктури, вважає президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», експерт у галузі енергетики Михайло Гончар.

1 жовтня 2018 року в Криму запущено перші енергоблоки Таврійської і Балаклавської ТЕС, на яких встановлені турбіни німецької компанії Siemens, незаконно переміщені на півострів всупереч санкціям Євросоюзу.

Ще на цю тему