Україна надала партнерам пропозиції щодо протидії пануванню Росії у Чорному морі - Кулеба

17:20 20.07.2021

Україна має конкретні пропозиції, як завадити спробам Росії перетворити Чорне море на своє внутрішнє озеро, наразі вони обговорюються з партнерами по «Асоційованому тріо» та причорноморськими країнами-членами НАТО.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у відеозверенні у Фейсбуці за підсумками зустрічі лідерів країн «Асоційованого тріо» - України, Грузії і Молдови у Батумі.

Він зазначив, що росіяни у Придністров'ї, Грузії та Україні діяли за однаковою схемою, відповідно трьом країнам потрібно разом протидіяти російським окупаційним намірам. У цьому контексті глава української дипломатії звернув увагу на важливість безпеки Чорного моря.

«Якщо країни Чорного моря і члени НАТО плюс Україна, Грузія і можна також знайти місце для Молдови в цьому механізмі не об'єднають своїх зусиль, то Росія перетворить Чорне море на своє внутрішнє озеро, поділить його навпіл і почне повністю владарювати у своїй зоні. Ця тема була вчора дуже предметно проговорена, що треба зробити, щоб вирівняти безпекову ситуацію в Чорному морі. В України є конкретні ідеї, конкретні пропозиції з цього приводу, і ми їх зараз обговорюємо як з грузинами і молдаванами, так і з державами-членами НАТО, які є причорноморськими і дружніми до нас - Румунією, Болгарією та Туреччиною», - сказав Кулеба.

Як повідомлялось, 19 липня у Батумі відбулася зустріч лідерів країн «Асоційованого тріо» - України, Грузії і Молдови, за участі президента Європейської ради Шарля Мішеля.

У декларації за підсумками зустрічі сторони зазначили, що вступ до Європейського Союзу є метою, яка об’єднує три держави. Європейська інтеграція не має альтернативи для «Асоційованого тріо», і ніхто не зможе вплинути на цей вибір.
 

Ще на цю тему