Успіх України, Грузії та Молдови з євроатлантичною інтеграцією є найбільшою загрозою для автократії Путіна – експрем'єр Литви

09:40 08.06.2021

Президент РФ Володимир Путін прагне не допустити інтеграції в ЄС і НАТО України, Грузії та Молдови, тому що успіх цих країн покаже приклад росіянам і загрожуватиме автократичному режиму в країні. 

Таку думку висловив експрем’єр-міністр Литви та депутат Європейського парламенту Андрюс Кубілюс під час пресконференції Democracy in action: Zero corruption conference, пише ZN,UA.

«Демократичні перетворення в країнах східного партнерства - це важливий виклик не лише для самих країн, України, Грузії та Молдови, а й для всього ЄС, всього європейського континенту. Оскільки поширення демократичних цінностей є однією з головних передумов стабільності, безпеки і миру на європейському континенті на довгий час», - заявив Кубілюс.

За його словами, у випадку України, Грузії та Молдови, виклики щодо членства в ЄС та НАТО є значно більшими, ніж були в інших країн. Кубілюс пояснив це тим, що зараз Росія виражає свій супротив членству вказаних країн кардинально по іншому, ніж вона це робила в 90-х роках минулого століття. 

«Україна, Грузія, Молдова попри проблеми, корупцію, олігархів, впливи Кремля, навіть попри війну на Сході України, зробили гарний поступ. Тому вірю, що їм вдасться стати цілими демократіями. Вони мають дуже важливе завдання. Вони є прикладом для інших суспільств, таких як білоруський, російський народ, як їм наблизитися до демократії у своїх країнах», - додав Кубілюс.

Він назвав це завдання складним та трагічним. Але, за словами Кубілюса, правда на стороні демократії.

«Як я розумію, президенту Путіну не подобається інтеграція в ЄС країн Східного партнерства. Бо це буде спіхом для України, Грузії та Молдови. А їхній успіх надихне російський народ. Путін розуміє, що це є найбільшою небезпекою для його власного автократичного режиму. Наскільки я розумію, його стратегія полягає не стільки в тому, аби захопити нові території, хоча він й окупував Крим і Схід України. Його основна мета, я думаю, не допустити інтеграції України, Грузії, Молдови і об’єднання з ЄС. Бо якщо так продовжуватиметься, та цього хотітиме Україна, Грузія, Молдова та ЄС, то це буде приголомшливий успіх країн. І Росія вбачає в цьому небезпек для режиму. Тому що тоді російський народ почне прагнути подібного», - додав Кубілюс.
 

Ще на цю тему