Рада Європи стурбована ситуацією з правами людини в Криму – генсекретар

13:20 08.07.2021

В Раді Європи стурбовані ситуацією, яка склалася з правами людини в анексованому РФ Криму.

Про це заявила генеральний секретар РЄ Марія Пейчинович-Бурич під час свого виступу на відкритті Четвертої Конференції з питань реформ в Україні 7 липня в Вільнюсі, пише Крим.Реалії.

«Ми стали першою міжнародною організацією, яка засудила незаконну анексію Криму і Севастополя. Наш Комітет міністрів чітко заявляв, що кризу потрібно вирішувати мирно на основі територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України, підкріпленої суворим дотриманням міжнародного права... Ми стурбовані ситуацією з правами людини, яка склалася нині на Кримському півострові», – наголосила вона.

Пейчинович-Бурич додала, що в травні Комітет міністрів ухвалив рішення, запропонувавши їй звернутися до всіх сторін із тим, щоб допустити в анексований Крим органи Ради Європи та організувати публікацію регулярних звітів про ситуацію з правами людини в Криму.

«Органи з питань прав людини, в тому числі нашого Комісара з прав людини, також просять регулярно надавати оцінки на основі цього доступу. Це правильно і добре, і я вже зробила перші кроки для виконання цього рішення. Слід чітко розуміти, що ця критична ситуація не залишиться без уваги», – зазначила генсекретар Ради Європи.

Українська делегація підіймала на весняній зустрічі з комісаром Ради Європи з прав людини Дунею Міятович питання, що стосуються стану прав людини в Криму, реальних випадків зникнення і незаконних арештів на півострові, питання захисту прав кримських татар, а також скасування рішення Росії про визнання Меджлісу кримськотатарського народу «терористичною організацією».

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер раніше заявила, що Росія не виконує рекомендації ООН із прав людини в Криму.

16 лютого Верховна Рада України звернулася до міжнародних інституцій із закликом засудити російську анексію Криму і порушення прав людини на півострові. У річницю спротиву Криму російській окупації низка західних країн зробила заяви із закликом до Росії. Після цього в Кремлі заявили, що «анексії не було», а спікер МЗС Росії Марія Захарова закликала припинити «розповідати нісенітниці» про Крим.
 

Ще на цю тему