Венедіктова передала «департамент війни» під керівництво Якубовського — у нього може бути конфлікт інтересів через Медведчука

15:01 30.06.2021

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова забрала керівництво Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, які вчинили в умовах збройного конфлікту, у Гюндуза Мамедова і передала Максиму Якубовському, у якого може бути конфлікт інтересів через Віктора Медведчука.

На сайті Офісу генпрокурора є відповідний наказ від 29 червня 2021 року, пише babel.ua.

Мамедов буде й надалі працювати в Департаменті захисту інтересів дітей та протидії насильству і співпрацювати із Тренінговим центром прокурорів України.

Відтепер Якубовский керуватиме Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, які вчинили в умовах збройного конфлікту. Цей департамент створили у 2019 році і він займається розслідуванням злочинів, що посягають на основи національної безпеки України, недоторканність державних кордонів, а злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму. Цей же департамент співпрацює із Міжнародним кримінальним судом щодо злочинів Росії, а також розслідує справу стосовно організації «Український вибір», яку очолює Віктор Медведчук.

26 березня 2021 року Офіс генпрокурора повідомив про підозру трьом керівникам ініціативних груп громадського руху «Український вибір» Медведчука — ідеться про Олександра Синявського, Івана Комелова й Олександра Слюсаренка. Їх підозрюють в організації та проведенні незаконного «референдуму» у Криму, також їм інкримінують державну зраду й посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

У лютому 2021 року Якубовський дав інтервʼю виданню «Цензор.Нет», у якому підтвердив, що із 2012 до 2014 року (коли звільнився із прокуратури) працював в експертному центрі, який створили при «Українському виборі» Медведчука.

«Я ніколи не був членом «Українського вибору». Вони свого часу писали концепцію нового законопроєкту про боротьбу з корупцією і мене туди запросили допомогти. Мені це було цікаво, але то пересічна юридична робота», — запевняв Якубовський.
 

Ще на цю тему