В Чорному морі знову формується Casus Belli для майбутніх навчань «Сі Бриз-2021» – Клименко / Карти

12:20 22.06.2021

Андрій Клименко, керівник проєкту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень і головний редактор порталу BlackSeaNews, зазначає, що в Чорному морі знову формується Casus Belli для майбутніх навчань «Сі Бриз-2021».

Про це він повідомляє на своїй сторинці у Фейсбуці

«Прошу уваги, колеги! Бо на наших очах знову формується «Casus Belli» в Чорному морі для майбутніх навчань Sea Breeze-21.

Мені дуже не хочеться формулювати питання так: «На кого працює Instituto Hidrográfico de la Marina, Морський гідрографічний інститут Міністерства оборони Іспанії»?

Але факти - то є факти. Другий рік поспіль маємо ситуацію, коли ВМС України, кажучи простою мовою, заздалегідь «бронює» райони Чорного моря для проведення міжнародних навчань Sea Breeze-21, а іспанський гідрографічний інститут, який відповідає за публікацію попереджень про закриття для судноплавства районів Чорного моря вперто «не бачить»повідомлень ВМС України, а тим часом публікує попередження ЧФ РФ, що видані значно пізніше. 

В результаті виникають ситуації, коли ворожі держави проводять військово-морські навчання в одних районах.

Перекриття ділянок морської акваторії здійснюється шляхом передачі повідомлень НАВТЕКС (NAVTEX - «NAVigational TEleX»), це міжнародна автоматизована система оповіщення. Технічна реалізація – телекс. У судноплавній навігації вона використовується для прийому навігаційної і метеорологічної безпекової інформації (Maritime Safety Information) і служить компонентом Глобальної морської системи зв'язку для забезпечення безпеки Міжнародної морської організації відповідно до конвенції СОЛАС-74/88.

Командування ВМСУ запросило Coastal Warning ще 04.04.21, а Укрдержгідрографія видала Coastal Warning №245, 246, 247 та поширила в NAVTEX ще 05.06.21 - ці райони позначені на карті сірим кольором з жовтим текстом - карта (1).

Поверхня земної кулі поділена на 21 район NAVAREA (від англ-Navigational Area), див. Карта (2). Чорне та Азовське моря входять до району NAVAREA-ІІІ (координатор - уряд Іспанії в особі Instituto Hidrográfico de la Marina, м. Кадіс). Так ось цей координатор на своєму сайті ціх українських попереджень НЕ ПУБЛІКУЄ вже 15 днів (з 5 по 21.06.2021). 

Але за цей інтервал дат іспанський координатор вже опублікував попередження ЧФ РФ про закриття 8 районів Чорного моря, які були видані 12,13,14.06.2021.

У 2020 році (під час Sea Breeze-20) вже виникав інцидент, про який ми детально писали:

Всі військові кораблі країн НАТО та деякі кораблі України, що перебували 21-22 липня 2020 в Чорному морі в районі навчань Sea Breeze-2020, почули на відкритому морському радіоканалі такі попередження (російською мовою):

«...Вы находитесь в закрытом для плавания районе, ПРИПом 359/20 (це той самий Coastal Warning). Рекомендую и требую покинуть район, закрытый для плавания. В данном районе будут проводиться артиллерийские стрельбы. В случае повреждения вашего корабля ответственности не несем. Также ваши учения проходят в исключительной экономической зоне Российской Федерации. Мы расцениваем это как провокационные действия. Я – «Вельбот триста полста один».

«Вельбот 351» – це радіопозивний ПСКР «Безупречный», бортовий №351. ПСКР – прикордонний сторожевий корабель, в цьому випадку – це корабель 3-го рангу (малий корвет) проекту 22460 «Охотник» Берегової охорони Прикордонної служби ФСБ РФ, базування – окупований Севастополь (рос. - Пограничное управление Федеральной службы безопасности Российской Федерации по Республике Крым).

Наша Моніторингова група за своїми джерелами встановила, що такі попередження точно почули на флагмані 2-ї постійної військово-морської групи НАТО – тоді це по ротації був ракетний фрегат... Королівських ВМС Іспанії ESPS ÁLVARO DE BAZÁN (F 101), а також на корветі ВМС Болгарії BGS BODRI (14). 

Карта накладень районів бойвих навчань підчас Сі-Бриз-2020 - карт №3).

Комусь треба, щоб такі інциденти повторились з більшим ступенем напруженості? А він наразі явно більший... І до чого тут іспанський військовий гідрографічний інститут?
Ми звертаємося до Міністерства закордонних справ України, Міністерства оборони, дипломаті та військових атташе України та посольств країн, які братимуть участь в Сі-Бриз-2021 - тут потрібна негайна реакція...».

Ще на цю тему