Нова доповідь ООН про ситуацію з правами людини в Криму фіксує тортури і переслідування – Джапарова

08:40 22.06.2021

Чергова проміжна доповідь генерального секретаря ООН про ситуацію з правами людини в окупованому Криму, фіксує факти тортур та переслідувань кримчан російською окупаційною владою.

Документ на виконання минулорічної резолюції ГА ООН 75/192 буде представлений під час 47-і сесії Ради ООН з прав людини, що починає свою роботу 21 червня, повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова на своїй сторінці у Facebook, пише Центр журналістських розслідувань.

«Доповідь фіксує триваючі практики незаконно переслідування кримчан, застосування тортур для само обмовляння, переміщення незаконно засуджених на територію Росію, безкарність органів російської окупаційної влади, в тому у числі ФСБ», – написала Джапарова.

Вона вказала, що в документі «окремо відзначається ретроспективне застосування російського законодавства, зокрема для наступу на свободу ЗМІ та позбавлення житла кримчан, що є фактично однією з форм примусової зміни демографічного складу населення».

«Російські беззаконня включає також наступ на релігійні свободи, зокрема йдеться про переслідування Православної церкви України. Це ті практики у порушення норм міжнародного права, які з собою принесла Росія як окупаційна влада на українські земля Криму та Донбасу», – наголосила перша заступниця очільника МЗС України.

«Продовжуємо працювати з міжнародною спільнотою задля встановлення справедливості та відновлення територіальної цілісності України», – додала вона.

  • 18 травня 2021 року Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Росія переслідує 93 кримських татар за політичними мотивами. З них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, ще 15 – позбавлені права на свободу пересування і перебувають під адміністративним наглядом в окупованому Криму.
  • 15 червня 2021 року в Києві правозахисники представили доповідь «Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації», заснований на інформації про зафіксовані різними міжурядовими та неурядовими правозахисними організаціяім випадках порушень прав людини в незаконно окупованому Росією Криму.

Ще на цю тему