Оцінка реальних обсягів міграції з РФ та кількості населення в окупованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (4)

15:17 04.07.2021

Андрій КЛИМЕНКО
Головний редактор BlackSeaNews, керівник Моніторингової групи з питань мілітаризації Чорного моря, свободи судноплавства, економіки Криму та міжнародних санкцій

Тетяна ГУЧАКОВА
Голова правління «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», редактор BlackSeaNews, експерт Моніторингової групи з питань мілітаризації Чорного моря, свободи судноплавства, економіки Криму та міжнародних санкцій

* * *

BlackSeaNews та «Інститут Чорноморських стратегічних досліджень» представляють оновлену доповідь «Заміна населення Криму: скільки російських колонізаторів насправді переїхали до півострова».

Частину 1 читайте тут: Постійне населення Криму та Севастополя за роки окупації: півострів один – тенденції протилежні.

Частину 2 читайте тут: Зростання та заміна населення Севастополя: параметри зовнішної міграції 2014-2021 (2)

Частину 3 читайте тут: Заміна населення окупованої Автономної Республіки Крим та параметри зовнішньої міграції в 2014-2021 (3)

У завершальній публікації циклу – яку ви читаєте – ми презентуємо оновлені розрахунки фактичної чисесльності населення Кримського півострова.

Оцінка наявного населення
в окупованих Автономній Республіці Крим
та місті Севастополь

 

Органи статистики зазвичай публікують відомості про постійне населення – тобто частину населення, яка офіційно зареєструвала місце свого постійного проживання у Севастополі та Криму в територіальних органах з питань міграції МВД РФ, незалежно від фактичного місцеперебування (саме про такі офіційні показники йшлося в попередніх частинах).

Існує ще один важливий для цілей цього дослідження показник – наявне населення, тобто частина населення, яка перебуває в населеному пункті, незалежно від місця постійного проживання. Такі громадяни за законодавством РФ повинні реєструвати своє місце перебування, якщо вони прибули до населеного пункту на термін понад 90 днів.

Нові житлові комплекси для військових Чорноморського флоту РФ та російських чиновників в окупованому Севастополі.
Фото з архіву BlackSeaNews

Офіційної інформації про наявне населення, яке зареєструвало своє тривале перебування на території Кримського півострова, у відкритих джерелах немає.

Тим часом

оцінки, що висловлюють місцеві жителі в соцмережах, журналісти, експерти з нерухомості та житлового будівництва, чиновники окупаційних адміністрацій, свідчать, що наявне населення міста Севастополь, становить більш, ніж 700 тисяч осіб (при зареєстрованому постійному населенні 510 тисяч осіб)...

28 квітня 2020 року російські ЗМІ повідомили, що тимчасовий виконувач обов'язків російського губернатора окупованого Севастополя Михаил Развожаев на нараді з питань боротьби з коронавірусом сказав президенту Росії Путіну таке (рос.):

«У нас по статистике необходимо было разворачивать койки из расчета 450 тысяч человек, я сразу принял решение разворачивать вдвое больше, так как по потреблению воды и хлеба очевидно, что в Севастополе проживает более 700 тысяч человек».[1]

21 грудня 2020 року міністр оборони РФ Сергєй Шойгу в доповіді на розширеному засіданні колегії міністерства за участі президента РФ сказав таке:

«В Вооружённых Силах, как и в целом по стране, высокий уровень онкологических заболеваний. В 2021 году в интересах военнослужащих и сотрудников других силовых структур предлагается начать строительство единого онкологического центра на базе госпиталя имени Бурденко и многопрофильного центра в Севастополе. У нас в этом городе порядка 150 тысяч силовиков и членов их семей. Достойного медицинского учреждения, к сожалению, нет. Уважаемый Владимир Владимирович, прошу Вас поддержать совместную инициативу силовых ведомств по созданию указанных объектов».[2]

Наявне населення Сімферополя експертним шляхом оцінюється приблизно у 600 тисяч осіб (при зареєстрованому постійному населенні 362 тисячі осіб)

Ця загадка не є складною, якщо згадати слово «санкції»:

наявність у паспорті РФ відмітки про постійну реєстрацію місця проживання в окупованому Криму робить неможливим отримання віз до країн ЄС, США, Великої Британії та іншіх, що не визнають окупацію та спробу анексії Криму, а також унеможливлює доступ до інших послуг, наприклад банківських, у цивілізованому світі.

Тому не дивно, що десятки тисяч російських громадян, які фактично живуть і працюють в окупованому Криму, зовсім не поспішають змінювати свою московську чи саратовську постійну реєстрацію на кримську.

Перш за все, у цьому разі йдеться про тисячі й тисячі працівників апарату окупаційних органів виконавчої влади на території Кримського півострова та членів їхніх сімей:

  • близько 30 територіальних органів федерального підпорядкування (правоохоронних, судових, військових та ін. органів – МВС, ФСБ, слідчий комітет, митниця, прокуратура, прикордонні тощо);

  • близько 40 територіальних підрозділів федеральних органів виконавчої влади РФ (від податкової служби, казначейства, пенсійного фонду, різних видів нагляду та ін.);

  • 35 органів виконавчої влади кримського підпорядкування – 19 міністерств, 8 держкомітетів, 8 служб та інспекцій. Вони мають 445 підвідомчих підприємств і організацій, зокрема заводи, аграрні підприємства, санаторії, заповідники тощо.

Нові житлові комплекси для російських «колонізаторів» в окупованій Ялті. Фото з архіву BlackSeaNews

З перших днів та протягом всіх років окупації Росія за допомогою спрямування персоналу з Москви та інших регіонів продовжує методично формувати в Криму й Севастополі свій репресивний і управлінський апарат: силові структури, контролюючі органи, «наглядачі» в органах республіканської та муніципальної влади окупованої території.

За оцінками, що ґрунтуються на аналізі як публічної, так і інсайдерської інформації, частка чиновників, надісланих із РФ, у підрозділах федеральних відомств РФ в Криму, що підпорядковані безпосередньо Москві, сягає 70%, у відомствах, що підпорядковані Сімферополю, - 50%. Ці показники постійно зростають.

Кримські діячи колабораціоністського «уряду Криму», державні й муніципальні службовці поступово та системно замінюються чиновниками з різних областей РФ, часто з депресивних регіонів європейської частини Росії, зокрема північних, а також із віддалених міст Сибіру.

Починаючи з 2016 заміщення місцевих кадрів приїжджими поширюється у таких сферах, як освіта й охорона здоров'я - через переїзд до Криму членів сімей російських чиновників та військових, будівельників кримського мосту і траси «Таврида», інженерів військових заводів.

У 2019 розпочався ще один етап заміни кадрів: наприклад, керівником окупаційної адміністрації курортної столиці півострова – міста Ялта – призначили... колишнього голову Білоріченського району Краснодарського краю РФ.

Розуміючи загальну логіку процесів, можна припустити, що з цього розпочалося «заміщення» російськими кадрами керівництва кримських міст і районів.

Однак повернімося до міграційного балансу.

Якщо узагальнити статистичні дані, розрахунки та оцінки, що були викладені вище, можна зробити висновок:

за роки окупації АР Крим та міста Севастополь наявне населення півострова за рахунок міграції з РФ зросло щонайменше на 1 млн осіб.

Ця оцінка базується на складових, що наведені в Табл. 5:

Параметри оцінки реальної кількості прибулих до АР Крим та Севастополя
на постійне проживання за період окупації станом на 1 січня 2021, осіб. Табл. 5

 

Показник

Кількість, осіб

 

переїзд до міста Севастополя на постійне проживання (офіційна статистика на 01.01.2021)

180 505

переїзд до окупованої АР Крим на постійне проживання (офіційна статистика на 01.01.2021)

201 420

експертна оцінка перевищення реальної кількості постійного населення над офіційними даними по місту Севастополь (мінімальна)

300 000

експертна оцінка перевищення реальної кількості постійного населення над офіційними даними по місту Сімферополь (мінімальна)

300 000

експертна оцінка перевищення реальної кількості постійного населення над офіційними даними по містам Ялта, Алушта, Євпаторія, Феодосія (мінімальна)

50 000

 

Загалом

1 031 925

 

Отже, розрахунок чисельності наявного (де-факто) населення окупованого Кримського півострова станом на 1 січня 2021 року виглядає таким чином:

Розрахунок реальної чисельності наявного населення окупованого Кримського півострова
станом на 1 січня 2021, осіб. Табл. 6

 

Показник

Кількість, осіб

офіційна чисельність постійного населення Криму без Севастополя (офіційна статистика на 01.01.2021)

1 901 578

офіційна чисельність постійного населення Севастополя (офіційна статистика на 01.01.2021)

509 992

мінімальна експертна оцінка перевищення реальної кількості постійного населення над офіційними даними по містам Севастополь, Сімферополь, Ялта, Алушта, Євпаторія, Феодосія на 01.01.2021

650 000

 

Загалом де-факто постійного населення на окупованому Кримському півострові (мінімальна оцінка на 01.01.2021)

3 061 570

 

Таким чином, замість довоєнної чисельності постійного населення Кримського півострова 2 млн 350 тисяч 504 осіб маємо справу з де-факто наявним населенням, як мінімум, в 3 млн 100 тисяч осіб.

Звісно, що режим міжнародних санкцій та відсутність постачання на півострів дніпровської води Північно-Кримським каналом виконують дуже суттєву стримувальну роль: без цього кількість російських колонізаторів на захопленому півострові була б значно більшою.

Нові житлові комплекси для військових Чорноморського флоту РФ та російських чиновників в окупованому Севастополі.
Фото з архіву BlackSeaNews

[1] https://sevastopol.su/news/razvozhaev-v-sevastopole-realno-zhivet-bolee-700-000-chelovek

[2] http://kremlin.ru/events/president/news/64684

 

* * *

Ця публікація створена за підтримки Центру прав людини ZMINA.
Зміст публікації є предметом виключної відповідальності авторів.

 

Ще на цю тему