Справа MH17: Підтверджень альтернативних версій збиття літака немає

09:40 10.06.2021

Окружний суд Гааги презентував матеріали слідства у справі рейсу MH17, який збили у небі над Донбасом у липні 2014 року. 

Заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов розповів, що підтверджень альтернативних версій збиття літака немає, пише ZN,UA

«Літак був збитий ракетою БУК. Уламки знайдені в тілах жертв. Рейс був збитий з тимчасово окупованої території - біля Первомайського Донецької області», - твітнув Мамедов у середу, 9 червня.

Він додав, що суд визначається з роллю чотирьох обвинувачених у збитті рейсу МН17 та їх місця в ієрархії контрольованих Росією незаконних збройних угруповань «ЛДНР». Також мова йде про інших осіб, що згадуються в матеріалах справи, та координацію постачання зброї. 

«У наданих Спільною міжнародною групою кримінальних розслідувань MH17 (JIT) перехоплених розмовах чотирьох обвинувачених, фото та відеодоказах, детальній реконструкції маршруту БУК, визначається їх роль у збитті MH17», - додав Мамедов.

Окружний суд Гааги у понеділок, 7 червня розпочав розгляд по суті справи MH17. Пасажирський Boeing-777 летів з Амстердама у Куала-Лумпур, але був збитий 17 липня 2014 року. На борту перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу, усі вони загинули.

За два роки після катастрофи JIT оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер було збито ракетою, запущеною із ЗРК «Бук». Ракетна установка належить 53-й зенітно-ракетній бригаді, що дислокується в Курську.

Перед судом заочно постали четверо обвинувачених – троє росіян і один українець. Це – колишній офіцер ФСБ, ексміністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін, полковник російського ГРУ, голова «ГРУ ДНР» Сергій Дубінський і підполковник ГРУ Олег Пулатов, а також українець Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР». Їм висунуті обвинувачення в транспортуванні ЗРК «Бук».

Комплекс перекинули в Донбас з початком російської агресії проти України, бойовики мали використовувати його проти української військової авіації, але збили цивільний лайнер. Росія досі заперечує свою причетність до трагедії.
 

Ще на цю тему