Кремль про транзит газу по Україні: відмови не буде після запуску «Північного потоку-2»

19:50 01.06.2021

Російська Федерація не має наміру відмовлятися від транзиту газу по Україні після запуску трубопроводу «Північний потік-2». Більш того, контракт на транзит можуть продовжити.

Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, передає ТАСС.

«Росія і Україна мають договір про транзит газу до Європи, цей договір залишиться в силі на весь період його дії. Але навіть після завершення терміну дії цього договору Росія не має наміру відмовлятися від українського транзиту», – зазначив він.

За його словами, президент Росії Володимир Путін виходить з того, що надалі обсяги експорту російського газу до Європи будуть збільшуватися, і український транзит може бути затребуваний.

Зазначимо, раніше президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung заявив, що «Північний потік-2» є «козирною ставкою» для Росії.

«Реально у них на руках флеш-рояль, який ще й частково підтримує Європа», – зазначив Зеленський і додав, що Москва точно відмовиться від транзиту газу по українській території після запуску нової труби.

Нагадаємо, раніше Зеленський запропонував створити новий формат переговорів щодо врегулювання ситуації в Україні. Такий формат можна було б об'єднати з нормандським, а в його рамках розглядали б не тільки Донбас, а й повернення окупованого Криму і тему «Північного потоку-2».

А президент США Джо Байден назвав непродуктивними санкції проти компаній, які пов'язані з цим проектом.

Ще на цю тему