У Меджлісі відреагували на вилучення згадки про геноцид кримських татар із заяви ЄС в ОБСЄ

12:40 21.05.2021

Меджліс кримськотатарського народу висловив жаль з приводу того, що з тексту заяви ЄС в ОБСЄ «Про ситуацію з правами людини в незаконно анексованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі» було вилучено згадку про 77-і роковини геноциду кримськотатарського народу.

Згадку про роковини трагедії кримськотатарського народу було вилучено з тексту заяви за наполяганням Португалії, яка з 1 січня здійснює піврічне головування в Раді Євросоюзу.

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він нагадав, що в попередніх заявах ЄС, що ухвалювалися напередодні 18 травня, завжди «згадувалися трагічні події 18-20 травня 1944 року», пише Крим.Реалії.

«Нагадаю, що у заяві Меджлісу кримськотатарського народу від 18 травня 2021 року про 77-і роковини геноциду кримськотатарського народу, мовиться, що «в умовах російської окупації Криму, коли над його корінним народом, як і 77 років тому, нависла загроза знищення, тільки об'єднанням зусиль України і міжнародного співтовариства з деокупації Криму можна відвести нову біду від кримськотатарського народу й уникнути повторення геноциду 1944 року , – написав Чубаров на своїй сторінці у Facebook.

Голова Меджлісу висловив жаль «у зв'язку з прикрою розбіжністю, яка сталася при підготовці вищезгаданої Заяви ЕС та закликаємо всі держави – члени ЄС слідувати Резолюції Європейського Парламенту від 19 вересня 2019 «Про важливість збереження історичної пам'яті для майбутнього Європи», згідно якої підлягають категоричному засудженню «акти агресії, злочини проти людства та масові порушення прав людини, скоєні нацистським, комуністичним і іншими тоталітарними режимами».

Раніше стало відомо, що Португалія заблокувала згадку про роковини геноциду кримських татар у заяві ЄС в ОБСЄ.

18 травня виповнилося 77 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з Криму. В цей день в Україні та світі традиційно згадують жертв геноциду кримськотатарського народу.
 

Ще на цю тему