Чехія має розглянути питання щодо визнання депортації кримських татар геноцидом – президент

11:20 01.05.2023

Президент Чехії Петр Павел має намір обговорити з членами парламенту питання щодо визнання депортації кримськотатарського народу 1944 року актом геноциду.

Про це він заявив на брифінгу у Празі після візиту в Україну, повідомляє Укрінформ.

За словами Павела, кримські татари дуже тривалий час, з часів правління Сталіна у СРСР, зазнають утисків з боку росії. Представники цього народу звернулися до президента Чехії під час його візиту в Україну, щоби Чехія приєдналася до низки країн, які засудили депортацію кримських татар 1944 року як акт геноциду.

«У минулому відбулося те, що можна з чистою совістю назвати геноцидом, хоча в Радянському Союзі це називали переселенням... Це переселення мало всі ознаки геноциду», - зауважив президент і додав, що обговорить це питання з членами парламенту.

Він також нагадав, що кримські татари підтримували Чехословаччину в 1968 році, після її окупації СРСР, і чехи не мають про це забувати.

Як повідомлялося, президент Чехії Петр Павел разом із президентом Словаччини Зузаною Чапутовою відвідав Україну 28-29 квітня.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). Офіційною підставою для неї стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму нацистськими військами.

Починаючи з 1994 року Україна 18 травня відзначає День скорботи й пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, з 2016 року – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, згідно з постановою Верховної Ради «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» від 12 листопада 2015 року.
 

Ще на цю тему