Додон вимагає скасувати новий формат співпраці з Україною і Грузією щодо руху до ЄС

15:41 20.05.2021

Лідер Партії соціалістів Молдови (ПСРМ), яка поки що залишається найбільшою парламентською силою, та експрезидент Ігор Додон розкритикував новостворений формат співпраці України, Грузії і Молдови «Асоційоване тріо», який передбачає початок посиленого співробітництва з питань європейської інтеграції.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на молдовське видання Newsmaker.

«Це дуже небезпечний документ. Я запитав Чокоя (в.о. прем’єр-міністра та міністра закордонних справ Молдови. – ЄП.): що ви там робили, хто вас уповноважив? Кому потрібна це спільна декларація України, Молдови і Грузії? Я розумію Україну і Грузію, які хочуть в НАТО. А Молдова куди лізе? Нічим зайнятися, у нас своїх проблем немає? У нас невирішена придністровська проблема, а вони щось підписують проти когось», – розповів Додон в ефірі телеканалу «НТВ-Молдова» і додав, що меморандум необхідно анулювати.

Додон заявив, що документ «носить явно антиросійський характер».

17 травня глави МЗС України, Молдови та Грузії у Києві підписали меморандум про початок посиленого співробітництва з питань європейської інтеграції «Асоційоване тріо».

Меморандум встановлює цілі співробітництва країн, які підписали Угоду про асоціацію з ЄС, і забезпечує нормативну основу для проведення спільних дипломатичних кроків, тристоронніх консультацій, заходів інформування громадськості.

У Європейському Союзі заявили, що у зв’язку зі створенням «Асоційованого тріо» ЄС розділяє прихильність європейській інтеграції України, Грузії та Молдови.

Ще на цю тему