Убитому в Криму Рахімову ЄСПЛ у 2014 році присудив компенсацію у справі проти РФ/ Фото

11:00 13.05.2021

В окупованому Криму 12 травня до будинку вбитого напередодні під час слідчих дій силовиків громадянина Узбекистану Набі (Аюба) Рахімова приїхали сотні людей, щоб висловити співчуття і підтримати родину.

Про це повідомляє в Фейсбуці Кримська солідарність, передає Укрінформ

«Сотні людей приїхали в село Завітне Совєтського району Криму, щоб висловити співчуття і підтримати родину Набі (Аюба) Рахімова, убитого силовиками при затриманні», - йдеться у повідомленні.

Люди, які зібралися, організували збір фінансової допомоги родині вбитого.

За даними Кримської солідарності, вдову Сохібу Бурханову повезли до Совєтського районного «суду» у зв'язку з порушеною стосовно неї адміністративною «справою». 

«За Сохібою Бурхановою для супроводу до суду через адміністративне правопорушення приїхала поліція. Склад правопорушення жінці не пояснили. Після суперечки з місцевими жителями оперативники погодилися, щоб люди доставили її самі», - йдеться у повідомленні.

До присутніх біля будівлі райсуду людей вийшов співробітник поліції з вимогою розійтися по домівках, однак реакція людей на такі дії силовиків була «холоднокровною».

Убитий під час обшуку в окупованому Криму громадянин Узбекистану Набі (Аюб) Рахімов у 2013 році звертався до Європейського суду з прав людини з позовом проти РФ, і за рішенням ЄСПЛ йому присудили компенсацію в розмірі 17 тисяч євро. Про це Укрінформу повідомили в Кримській правозахисній групі.

«Рахімов звертався до ЄСПЛ з позовом проти Росії (Порушення статті 3 Конвенції: захист від жорстокого поводження; порушення статті 5 § 1, 1 (f) і 4 Конвенції: право на свободу). У 2014 році Європейський суд з прав людини присудив йому компенсацію в сумі 17 000 євро», - повідомили в КПГ.

Нагадаємо, 11 травня в мікрорайоні «Дубки» під Сімферополем під час слідчих дій силовики розстріляли громадянина Узбекистану Набі (Аюба) Рахімова, стверджуючи, що він чинив опір співробітникам правоохоронних органів. Цього ж дня ФСБ забрала на допит до Слідчого комітету його дружину й сина, а також подружжя Гафарових, у домоволодінні яких був убитий Рахімов.

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальні провадження за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 КК (незаконне позбавлення волі) через незаконні обшуки в окупованому Криму.

Прокуратура АРК також з'ясовує обставини вбивства уродженця Узбекистану Рахімова.

Сотні людей в Криму висловили співчуття родині вбитого під час затримання Рахімова/ Фото: Кримська солідарність
 

Ще на цю тему