В окупованому Криму за чотири роки зафіксували близько 5 тисяч порушення прав людини – КРЦ

16:40 11.05.2021

За останні чотири роки в окупованому РФ Криму зафіксовано близько 5 тисяч порушень прав людини.

Найчастіше порушувалося право на справедливий суд. Про це повідомляє ZN,UA з посиланням на дані Кримськотатарського ресурсного центру.

«Скільки всього було основних порушень прав людини у 2017-2020 роках? Це 4 950 порушень, про які нам відомо», - розповіла менеджер КРЦ Людмила Коротких під час презентації аналізу ситуації на окупованому півострові станом на минулий рік.

Коротких зазначила, що за вказаний період найбільше порушувалося право на справедливий суд. Таких випадків 40%. Ще по 15% порушень припадають на затримання і допити, а 13% - на арешти. Крім того, 7% порушень стосуються права на здоров'я. Також по 5% порушень пов'язано з незаконним етапуванням і обшуками.

Своєю чергою голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескандер Барієва, факти порушень прав людини на території окупованого півострова правозахисники фіксують і в 2021 році.

«У першому кварталі 2021 року було етаповано 33 громадянина України з окупованого Криму на територію РФ», - повідомив Барієв і прирівняв незаконне етапування до депортації.

Коротких додала, що незаконно затриманих українців етапують з Кримського півострова в Ростовську область РФ на засідання судів. За її словами, однією з причин подібного етапування є переповненість Сімферопольського слідчого ізолятора.

Також в дослідженні мовиться про те, що за відповідний період зафіксовано 21 факт насильницьких зникнень, з яких 15 - зникнення представників корінного кримськотатарського народу.

Раніше повідомлялося про те, що протягом першого кварталу 2021 року силовики в тимчасово окупованому Росією Криму провели 146 затримань, з них 126 - у відношенні кримських татар. Так, за даними правозахисників, в першому кварталі 2021 року на півострові зафіксовано 45 випадків арештів, 23 з яких - стосовно представників корінного народу. З 45 випадків: 10 - нові арешти, 16 - продовження терміну утримання під вартою, 19 - вироки.

За словами постійного представника України в ООН Сергія Кислиці, «доля кримських татар, на жаль, дуже красномовно свідчить про загальне різке погіршення стану з правами людини на півострові».
 

Ще на цю тему