Ув'язнений в Росії кримчанин Бессарабов закликав держсекретаря США Блінкена підняти питання про українських політв’язнів

18:20 05.05.2021

Севастополець Олексій Бессарабов, незаконно засуджений в окупованому Криму у «справі українських диверсантів», звернувся до Держсекретаря США Ентоні Блінкена із закликом підняти питання про українських політв'язнів в Росії і Криму під час зустрічі президента Сполучених Штатів Джо Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це йдеться у відкритому листі Бессарабова до Блінкена, який він передав з виправної колонії №1 в Ставропольського краю РФ, де він відбуває 14-річний термін ув’язнення, повідомв президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар на своїй сторінці в Facebook, пише Центр журналістських розслідувань.

«Ми, політв’язні, знаючи про підготовку зустрічей президента України, а потім і президента США з російським президентом, вважаємо, що ключовий повинна бути тема безумовного звільнення незаконно утримуваних Росією осіб в колоніях на території Росії і Криму. Це не питання політики, це питання відновлення мінімального рівня довіри, честі і моралі лідерів націй ХХI століття», – йдеться в листі Бессарабова.

Він також звернув увагу на те, що на даний момент питання звільнення українських політв’язнів з Криму майже не обговорюється на міжнародному рівні.

«Не дивлячись на те, що моє ім’я, як і імена десятків інших політичних в’язнів, є в списках таких правозахисних організацій як Freedom House, «Меморіал», ми майже забуті. Про нас пам’ятають тільки наші рідні, друзі, колеги по роботі. Ми забуті, тому що проблематика Криму не обговорюється ні в Нормандські форматі, ні в Мінських переговорах. Ці формати стосуються тільки окупованого Донбасу. Але не Криму. Олег Сенцов вже на свободі, але «список Сенцова» залишився, більш того, він постійно поповнюється новими іменами арештантів», – вказав Бессарабов.

Він підкреслив, що «наші імена фігурують в останні роки тільки в резолюціях Європейського Парламенту та про нас пам’ятає Постійна місія США в ОБСЄ, за що окреме спасибі Сполученим Штатам».

Звертаючись до Блінкена, Бессарабов закликав Сполучений Штати застосувати до ситуації російсько-української війни приклад Афганістану, де США домоглися звільнення всіх захоплених сторонами конфлікту осіб в якості передумови до будь-яких подальших дій.

«Приклади цього є. Зокрема, це досвід США у вирішенні афганського конфлікту, де був реалізований принцип: спочатку взаємне звільнення осіб в форматі «всіх на всіх», і лише потім політичне врегулювання. Сторони – і афганська влада, і таліби – всього за кілька місяців після досягнення домовленостей змогли здійснити обмін за формулою «всіх на всіх» близько 6000 осіб. У разі російсько-українського конфлікту, проводяться лише часткові звільнення, останнє з яких було в 2019 році і стосувалося тільки Донбасу, але не Криму», – написав український політв’язень.

«Отримавши 14-річний термін за сфальсифікованою «справою українських диверсантів», я вже 4,5 роки відсидів у колонії. Є ті, хто вже сім років сидить у в’язниці, є ті, кого заарештували минулого місяця. Нам залишається тільки вірити в те, що зможемо знайти свободу при наявності політичної волі під впливом США», – додав Бессарабов.

5 травня 2021 року Держсекретар США Ентоні Блінкен прибуде до Києва з дводенним візитом. За інформацією речника Держдепу Неда Прайса, Блінкен зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, іншими офіційними особами і представниками українського громадянського суспільства, «щоб підтвердити непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям триваючої агресії Росії».
 

Ще на цю тему