Комісар Ради Європи з прав людини не може потрапити до окупованого Криму

20:15 21.04.2021

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович заявила, що її фізичне відвідування окупованого Криму залишається дуже віддаленою перспективою. 

Натомість вона наголосила, що українці, які проживають на окупованих Росією територіях, повинні мати повний захист своїх прав, гарантований Радою Європи. Про це Міятович заявила у своєму зверненні до Парламентської асамблеї Ради Європи, передає Укрінформ.

«Для мене нині очевидно, що мій фізичний доступ до Криму залишається надзвичайно віддаленою можливістю. Але прагну, незважаючи ні на що, продовжувати правозахисну діяльність заради людей, які проживають у Криму та у східній Україні, згідно мого мандату», - заявила комісар Ради Європи з прав людини.

Міятович відзначила, що зустрічалася для обговорення цих проблем з представниками кримськотатарського народу, включаючи правозахисників і журналістів.

«Як й усі європейці, люди, які проживають на цих територіях, повинні покладатися на ефективний захист Ради Європи», - наголосила єврокомісар.

Політик позитивно оцінила результати свого нещодавнього візиту до України, який відкладався упродовж довгого періоду часу.

«На жаль, моя місія співпала з дуже тривожною кризою і напруженням: порушення режиму припинення вогню, нарощування військових сил на кордоні», - зауважила Міятович, при цьому не згадавши, що це саме РФ провокує ескалацію у регіоні.

Комісар РЄ повідомила, що планує знову відвідати Україну до кінця року.

Як повідомлялось, згідно з міжнародним правом і національним законодавством України, легально потрапити на територію тимчасово окупованого Росією Криму можливо лише через український адміністративний кордон.

Члени української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи домовилися працювати над можливим візитом комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович на тимчасово окуповані території України.
 

Ще на цю тему