Держдеп США закликав Росію звільнити журналіста Єсипенка 

12:40 13.04.2021

Сполучені Штати закликають російську владу припинити репресії проти незалежних журналістів в окупованому Криму.

Про це 13 квітня заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс, пише Радіо Свобода.

«Стурбовані повідомленнями про тортури російської окупаційної влади в Криму щодо журналіста-фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка, щоб змусити його до зізнання (в інкримінованих злочинах – редю). Ми закликаємо його звільнити, а Росію припинити репресії проти незалежних голосів у Криму», ­– написав речник американського зовнішньополітичного відомства у твітері, додавши хештег #CrimeaIsUkraine.

Адвокат Олексій Ладін повідомив 12 квітня, що в перші дні після затримання в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка співробітники ФСБ Росії незаконно відібрали у нього слину для проведення біологічної експертизи.

Публічних коментарів співробітників ФСБ Росії з приводу цієї заяви Ладіна немає.

Раніше Олексій Ладін повідомляв, що співробітники ФСБ Росії в Криму погрожували розправою Владиславу Єсипенку після того, як він на суді в Криму звинуватив ФСБ у тортурах.

Єсипенко, якого в березні затримали в Криму російські силовики за підозрою у «співпраці з українськими спецслужбами і зберіганні боєприпасів», вперше особисто на засіданні суду в Сімферополі 6 квітня заявив про тортури з боку російських спецслужб. Це перше засідання суду, на яке допустили незалежних адвокатів. Воно проходило в закритому режимі через пандемію COVID-19. На суді Єсипенко також відмовився від призначеного йому адвоката. Водночас суд не підтримав скаргу незалежних адвокатів на арешт, залишивши Єсипенка під вартою до 11 травня.

Президент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Джеймі Флай заявив, що РВЄ/РС обурене даними про тортури, застосовані проти Єсипенка.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова попросила російського омбудсмена Тетяну Москалькову перевірити факти «безпідставного затримання та застосування тортур» в Криму до Єсипенка.

Офіційних коментарів російських силових структур, а також російського і підконтрольного Кремлю кримського омбудсменів із приводу заяв про катування немає.
 

Ще на цю тему