У затриманого у Криму Єсипенка незаконно взяли біологічні зразки для експертизи 

10:00 13.04.2021

У перші дні після затримання вокупованому Криму позаштатного співробітника Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Владислава Єсипенка співробітники ФСБ Росії незаконно відібрали у нього слину для проведення біологічної експертизи. 

Про це повідомив адвокат Олексій Ладін, пише Крим.Реалії.

За словами адвоката, він разом з іншим захисником, Емілем Курбедіновим, 12 квітня відвідав Єсипенка в СІЗО №1 Сімферополя.

«За час проведення первинних слідчих дій, якщо тортури можна назвати слідчими діями, у нього (Єсипенка – КР) неодноразово брали біологічні зразки для проведення біологічної експертизи. Захист не має сумнівів, що біологічні зразки, які були відібрані у Єсипенка непроцесуальним шляхом, в подальшому матимуть місце під час розслідування і розгляду кримінальної справи по суті», – розповів Ладін.

Говорячи про відбір біологічних зразків у Владислава Єсипенка, адвокат згадав інші кримінальні справи в Криму.

«Результат такого непроцесуального відбору відомий. Ми знаємо, що коли в Едема Бекірова взяли біологічні зразки, то потім вони опинилися на боєприпасах, які він нібито провозив через кордон. Аналогічна історія сталася з Олегом Приходьком», – пояснив Ладін.

Публічних коментарів співробітників ФСБ Росії з приводу цієї заяви Ладіна немає.

Раніше Олексій Ладін повідомляв, що співробітники ФСБ Росії в Криму погрожували розправою Владиславу Єсипенку після того, як він на суді в Криму звинуватив ФСБ у тортурах.

Єсипенко, якого в березні затримали в Криму російські спецслужби за підозрою у «співпраці з українськими спецслужбами і зберіганні боєприпасів», вперше особисто на засіданні суду в Сімферополі 6 квітня заявив про тортури з боку російських спецслужб. Це перше засідання суду, на яке допустили незалежних адвокатів. Воно проходило в закритому режимі через пандемію COVID-19. На суді Єсипенко також відмовився від адвоката за призначенням Віолетти Синєглазової. Водночас суд не підтримав скаргу незалежних адвокатів на арешт, залишивши Єсипенка під вартою до 11 травня.

Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай заявив, що РВЄ/РС обурене, дізнавшись, що затриманий фрілансер Радіо Свобода (Крим.Реалії) Владислав Єсипенко свідчив про те, що зазнав «тортур і побиття», за допомогою яких з нього намагалися вибити незаконне зізнання.

Нагадаєм, у п’яти європейських столицях одночасно пікетували посольства Росії через затримання українського журналіста.
 

Ще на цю тему