«Суд» у Криму залишив під арештом Єсипенка. Журналіст на засіданні заявив про тортури / Відео

08:40 07.04.2021

«Верховний суд» окупованого Криму 6 квітня відхилив апеляційну скаргу на арешт позаштатного співробітника видання Крим.Реалії (проект Радіо Свобода) Владислава Єсипенка, який буде залишатися під вартою до 11 травня. 

На засіданні журналіст розповів подробиці того, як його після затримання 10 березня катували російські силовики, щоб вибити зізнання про нібито роботу на українську розвідку.

Про це виданню Крим.Реалії повідомив адвокат Олексій Ладін, який був присутній на засіданні «суду» в Сімферополі, пише Центр журналістських розслідувань.

Ладін пояснив, що «Верховний суд Криму» в закритому режимі розглядав скаргу незалежних адвокатів на арешт Єсипенка. Він зазначив, що це перше засідання «суду», на яке пустили незалежних адвокатів і коли вдалося поспілкуватися з заарештованим.

За його словами, засідання оголосили закритим через пандемію коронавірусу. При цьому «суд» апеляційну скаргу не підтримав і залишив Єсипенка під вартою до 11 травня. Він також зазначив, що під час засідання крім того, що Єсипенко підтвердив факт тортур, він відмовився від адвоката за призначенням Віолетти Сінеглазової, яка не оскаржила його арешт.

«За підсумком розгляду скарги, суд відмовив у її задоволенні, Владислав Єсипенко залишиться в СІЗО щонайменше до 11 травня», – сказав Ладін.

Він також повідомив подробиці того, що розповів в «суді» Єсипенко про тортури. Так, після затримання його «дві доби били і катували електричним струмом, погрожували вбивством».

«Він повідомив, що його катували з моменту затримання до надходження в ІТТ Сімферополя в підвалі орієнтовно в районі Балаклави. Дві доби він піддавався тортурам. Тортурам електричним струмом і побиттю по ногах, в область геніталій, по тулубу, по тілу. З нього вибивали зізнання і змушували оговорити себе … Як він сказав, до мочок вух, до голови йому приставляли контакти, після чого включали електричний струм, який заподіює нестерпний біль, коли він більш-менш звикав до цього, сила струму збільшувалася» , – розповів Ладін.

Єсипенко стверджує, що «його ставили в стійку лежачи на кулаки, на руки, і, коли він уже більше не міг стояти, падав, його починали бити ногами по різним частинам тіла». «Все це мало одну мету: змусити його обмовити себе», – вважає адвокат.

Єсипенко заявив в «суді», що йому «загрожували вбивством».

«Йому говорили, що, якщо він не дасть свідчення, то, можливо, його знайдуть в камері повішеним і все буде обставлено так, що це самогубство. У зв’язку з чим в судовому засіданні Владислав Єсипенко заявив, що він не збирається і не збирався кінчати життя самогубством. Крім того, він пояснив, що він був змушений дати свідчення в тому сакраментальному інтерв’ю «Крим 24». Йому заздалегідь надали текст, який йому наказали завчити, прочитати, після чого він давав ті відповіді, які від нього чекали. В іншому випадку погрожували продовжити насильство, тортури, і, знову ж таки, погрожували вбивством», – додав Ладін.

Також Єсипенко в ході засідання повідомив, що у нього проблеми з нирками і він потребує медикаментів.

Ще на цю тему