Греція та Туреччина відновили переговори по Середземномор’ю

09:45 19.03.2021

Греція та Туреччина відновили переговори по східному Середземномор’ю, які викликані низкою суперечок між країнами.

Про це заявила влада після другого раунду переговорів, пише N1info.

Грецька влада висловила сподівання знайти «спільну мову» з Туреччиною для вирішення суперечки у східному Середземномор’ї.

В Афінах відбулися переговори між грецькими та турецькими чиновниками.

Греція бере участь у цих переговорах добросовісно, – сказав міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас журналістам, додавши, що наступний раунд відбудеться в Стамбулі.

Однак президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повторив, що поступки з боку Анкари неможливі.

Представники Туреччини та Греції провели 60 раундів переговорів між 2002 і 2016 роками, коли переговори були припинені.

Протягом останніх місяців криза у відносинах між двома країнами, про яку не згадували з 1996 року, коли вони були на межі війни, поглибилася, оскільки знову турецька та грецька сторони почали обговорювати проекти розвідки турецького газу в суперечливих водах східного Середземномор’я.

Також останній час між країнами поглиблюється конфлікт через потрапляння біженців, що тікають з зони бойових дій у Сирії та намагаються потрапити до Європейського Союзу.

На початку року Європейське агентство з контролю зовнішніх кордонів Frontex вже направило у Грецію екстрену допомогу для посилення охорони кордону, воно також попросило країни учасники ЄС надати для цього прикордонників та оснащення.

Європейське агентство з контролю зовнішніх кордонів Frontex вже направило у Грецію екстрену допомогу для посилення охорони кордону, воно також попросило країни учасники ЄС надати для цього прикордонників та оснащення.

Одна з перших відгукнулась Естонія, яка відправила два патрульних катери та 20 прикордонників на допомогу Греції. На той момент у Греції вже перебував один патрульний катер з Естонії з екіпажем із чотирьох осіб.

Ще на цю тему