Джапарова в Раді Європи розповіла про грубі порушення в Криму

14:20 18.03.2021

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова 17 березня взяла участь в дискусії щодо ситуації із захисту прав людини в тимчасово окупованому Криму в рамках 1399-го засідання Комітету міністрів Ради Європи.

Еміне Джапарова детально поінформувала учасників про грубі порушення прав людини, які стали буденною реальністю для Криму, та системні переслідування тих, хто виступає проти окупації, пише пресслужба МЗС України.

«Черговими прикладами триваючої репресивної кампанії стала хвиля обшуків, зокрема в будинках активістів Кримської солідарності, засудження українського активіста Олега Приходька та затримання журналіста Владислава Єсипенка. В умовах пандемії поширеною практикою стало неналежне ставлення до заручників Кремля, більшість яких становлять представники кримськотатарського народу. Свідченням цього стало, зокрема, утримання Теймура Абдуллаєва в карцері в нелюдських умовах», - розповіла перша заступниця міністра.

Вона також поінформувала про заходи, які вживаються російською окупаційною адміністрацією для зміни демографічного складу населення та витіснення корінних жителів з півострова, включаючи очікуване введення в дію указу 201, який буквально позбавляє осіб, які не є громадянами РФ, права володіти землею в Криму.

Дипломатка додала, що, попри обов’язок держави-окупанта вживати заходів для стримування пандемії COVID-19, російська окупаційна адміністрація ініціювала масові заходи для відзначення роковин незаконного референдуму, створюючи ризики для здоров’я населення.  

Еміне Джапарова також презентувала Кримську платформу, що має на меті посилити синергію міжнародних зусиль з деокупації Криму, та висловила очікування на активне залучення Ради Європи до реалізації завдань платформи. Вона наголосила на важливості спільних дій для припинення блокування Росією доступу до окупованого Криму для органів Ради Європи та відповідних моніторингових процедур.

Ще на цю тему