Молдова остаточно відмовила у притулку українському судді Чаусу

17:30 15.03.2021

Колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила в наданні політичного притулку українському судді Миколі Чаусу, який з 2016 року ховається в Молдові.

Таке рішення Колегія винесла 3 березня 2021 року, повідомляє mold-street.com, передає Укрінформ.

На території Молдови Чаус спочатку знаходився нелегально, нібито, під патронатом держбезпеки Молдови. Потім він офіційно здався молдавській владі. Тодішній Президент Молдови Ігор Додон відмовив йому в наданні політичного притулку, але Чаус оскаржив це рішення в суді.

Живучи в Кишиневі, Чаус регулярно ходив у сауну «Олімпія» і пересувався містом на автомобілі Mercedes чорного кольору з номером 222 і відвідував Святогеоргіївську церкву. Молдавські журналісти навіть зняли на відео, як Микола Чаус з охороною прогулювався Кишиневом.

Як повідомлялося, 9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Миколу Чауса в отриманні хабаря у розмірі 150 тис. доларів.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України. З 11 листопада 2016 року суддя перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

У жовтні 2017 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Чауса з посади, а 28 листопада 2017 року вирішила звільнити його з посади судді.

Ще на цю тему