Викрадення українського десантника: Денісова готує звернення до Москалькової 

19:15 12.03.2021

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова направить звернення до російського омбудсмена Тетяни Москалькової щодо забезпечення додержання прав викраденого військовослубовця ЗСУ Євгенія Добринського під час його перебування у СІЗО Криму.

Про це йшлося на нараді у Секретаріаті уповноваженого, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Офісу омбудсмена.

Як зазначається, учасники зустрічі обговорили інформацію щодо статусу Добринського, місце його незаконного утримання, необхідні заходи із захисту його прав та повернення на Батьківщину.

Під час наради наголошувалося на факті незаконного позбавлення військовослужбовця ЗСУ особистої свободи, що підтверджується досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 статті 146-1 ККУ «Насильницьке зникнення».

«Було з’ясовано, що громадянин України, утримуваний у «Слідчому ізоляторі №1 Федеральної служби виконання покарань по Республіці Крим та м. Севастополю», перебуває в умовах, що не відповідають вимогам Мінімальних стандартних правил поводження із в’язнями. Тому уповноваженим буде направлено звернення уповноваженому з прав людини в Російській Федерації Тетяні Москальковій щодо забезпечення додержання прав Євгенія Добринського під час його перебування в умовах місця несвободи», - заявили у пресслужбі.

Учасники наради також звернули увагу на необхідність поновлення соціально-економічних прав членів родини військовослужбовця ЗСУ у частині отримання належного грошового забезпечення на час його незаконного позбавлення волі. У цьому зв'язку омбудсмен також звернеться до головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака з проханням вжити відповідних заходів.

Як повідомлялося, боєць 95-ї бригади Євгеній Добринський зник 30 травня 2020 року біля адмінкордону з окупованим Кримом. Пошукові заходи не принесли результату.

Військова служба правопорядку у ЗСУ поінформувала, що неподалік наглядового посту були виявлені сліди боротьби, у зв'язку з чим вважається, що військовослужбовця викрадено під час несення служби.
 

Ще на цю тему