ЄС підтримав вимогу Санду розпустити проросійський парламент Молдови

10:30 01.03.2021

Нещодавно обрана президентка Молдови Мая Санду не має наміру відступати від своєї вимоги щодо дострокових парламентських виборів у країні.

Про це вона заявила на спільній пресконференції з головою Європейської ради Шарлем Мішелем у Кишиневі 28 лютого.

«Громадяни віддали свій голос і вимагають очищення країни від корупції, реформування юстиції. Це не подобається деяким групам, які мають свої інтереси і представлені в нинішньому парламенті», – сказала Санду.

Президентка назвала дострокові парламентські вибори своїм пріоритетом, зазначивши їхню важливість разом з боротьбою проти пандемії Covid-19.

Мішель висловив Санду підтримку в питанні дострокових виборів у Молдові.

«Зусилля, яких ви докладаєте для розслідування банківського шахрайства і боротьби з корупцією, мають вирішальне значення для зміцнення нації. Дострокові парламентські вибори дають можливість реалізувати це», – сказав він.

Нагадаємо, що наприкінці грудня Мая Санду призначила тимчасового прем'єр-міністра, але цього тижня Конституційний суд визнав коаліцію з проросійської Партії соціалістів та партії «Шор» і зобов'язав президентку призначити на пост прем'єра кандидата від парламентської більшості.

Однак Санду заявила, що замість цього домагатиметься дострокових парламентських виборів, і запропонувала незгодним депутатам ініціювати її імпічмент. З огляду на народну популярність Санду, відправити її у відставку фактично неможливо. 

Ще на цю тему