Парламент Молдови розгляне питання про затвердження нового уряду

11:41 11.02.2021

Питання про затвердження нового кабінету міністрів розгляне в четвер парламент Молдови.

Три парламентські фракції, включно з Партію соціалістів екс-президента Молдови Ігоря Додона, партією «Дія і солідарність» (PAS) президента Майї Санду і правою партією «Платформа DA» вже заявили, що не голосуватимуть за затвердження уряду, оскільки мають намір домагатися дострокових парламентських виборів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Три інші фракції - Демократичної партії, партії «Шор» і партії «Pro Moldova» заявили, що поки не прийняли остаточного рішення. Однак, без соціалістів або партії PAS інші формування не можуть набрати необхідний 51 голос (зі 101), щоб затвердити уряд.

27 січня президент Молдови Санду висунула кандидатом на пост прем'єр-міністра фінансиста Наталю Гаврилицю. Нині кандидат є віце-головою партії PAS, яку до обрання на пост президента очолювала Санду. При цьому Санду наголосила, що продовжує наполягати на тому, щоб уряд не було затверджено, щоб створити умови для розпуску парламенту. Президент заявила, що висунула кандидата на пост прем'єра лише для того, щоб «виконати формальні процедури для розпуску парламенту».

Гаврилиці 43 роки. Вона закінчила юридичний факультет в Державному університеті Молдови і Гарвардський інститут державного управління ім. Джона Ф. Кеннеді. Протягом трьох років вона працювала в Лондоні економістом у глобальному Фонді інновацій. Обіймала посаду держсекретаря в Міністерстві освіти, коли Санду займала пост міністра. Була також міністром фінансів в уряді Санду протягом п'яти місяців 2019 року.

Уряд Молдови пішов у відставку 23 грудня. Колишній прем'єр Іон Кику заявив, що тим самим уряд прагне створити умови для розпуску парламенту. Згідно з Конституцією, президент має право розпускати парламент тільки в тому випадку, якщо парламент двічі протягом 45 днів відхилить запропоновану президентом кандидатуру на пост прем'єра. На кожну спробу відводиться не більше 15 днів.

У четвер - крайній термін, коли парламент повинен зробити першу спробу затвердження уряду.

У разі, якщо кандидатуру прем'єра буде відхилено, Санду зобов'язана повторно запропонувати парламенту кандидатуру на пост голови уряду - ту ж саму або іншу кандидатуру.

Ще на цю тему