Структури банку «Россия» купили пансіонат «Гліцинія» в Криму, який ледь не придбали для Путіна ще в 2004 році / Фото, відео

17:00 10.02.2021

Структури банку «Россия», який формально належить друзям президента Росії Володимира Путіна, придбали в окупованому Криму вкрадений у України пансіонат «Гліцинія» в селищі Ореанда. 

Колишню держдачу №1, яка дуже сподобалася главі Кремля, ще в 2004 році купив для Путіна російський держбанк ВТБ, однак в 2005 році на вимогу президента України Віктора Ющенка угода була розірвана і палац повернувся у власність України.

Про це повідомляє видання «Проект» , пише Центр журналістських розслідувань.

У серпні 2019 року «влада» Криму оголосили, що державна дача №1, «націоналізована» після окупації півострова Росією, продана з торгів за 1,2 млрд рублів. Покупець «Гліцинії», який тоді не був названий, придбав: земельну ділянку площею 26 га, одна частина якого відноситься до пам’ятника садово-паркового мистецтва «Малий Лівадійський парк», інша – до ботанічного заказника «Південнобережні діброви»; чотири спальні корпуси і лікувальний корпус; чотири відкритих і один критий басейн; літній будиночок, бар, климатопавильон, оранжерею; адміністративний і службово-побутовий корпус з гаражами.

Як пише видання, назва компанії, що купила «Гліцинію», скоро з’ясувалася, – це було АТ «Ореанда-12», зареєстроване за вісім місяців до аукціону. Гендиректором товариства значився Яніс Ерманіс з Москви. Іншого бізнесу у цього акціонерного товариства не було, а Ерманіс ні до, ні після керівних посад в інших компаніях не займав. При цьому з документів випливає, що компанія купила дачу на позикові кошти, які їй надав сам Ерманіс.

«Проекту» вдалося знайти Ерманіса в депресивному районі на сході Москви. За освітою він економіст, ще в молодості захопився в’єтнамським єдиноборством вин-чун-фат-за-Куен і зараз дає приватні уроки вин-чун в одному із залів столиці РФ. За словами колег і сім’ї, Яніс веде скромний спосіб життя і великих грошей не має.

У розмові з «Проектом» Ерманіс факт придбання дачі не заперечив, але коментувати покупку відмовився. Незабаром після покупки дачі Ерманіс покинув пост директора у всіх пов’язаних з «Гліцинією» юросіб (крім АТ «Ореанда-12» в ЕГРЮЛ числиться АТ «Ореанда Холдинг» і АТ «Ореанда-12 Оренда», де він також був директором).

«Ерманіс значився не тільки директором, але і єдиним акціонером «Ореанди-12». Дізнатися, хто стоїть за номіналом, допоможе власник реєстру акцій підприємства – це петербурзька компанія «Центр обліку та реєстрації» (ЦОР). Вона була створена в 2014 році як кишеньковий реєстратор банку «Россия», основним акціонером якого є давній друг президента Юрій Ковальчук. Всі інші акціонери банку – теж наближені Путіна, а міноритарій банку Світлана Кривоногова і зовсім була коханкою президента і ймовірною матір’ю його третьої дочки. Формальними співвласниками ЦОР виступають п’ять фізичних осіб, всі – пов’язані з банком», – пише видання.

ЦОР тримає реєстри акціонерів самого банку «Россия» і «Національної медіа групи», а також – майже всіх підконтрольних Ковальчуку кримських активів:

– АТ «Массандра», до якого входять дев’ять незалежних винзаводів з обладнанням і старовинними підвалами і найбільша в світі колекція вин, що налічує 1 млн пляшок. В оренді у підприємства – 4 тис. га кримських виноградників;
– АТ «Оптима», яке викупило у іноземних власників «Інкерманський завод марочних вин» в Севастополі, і АТ «Агрофірма Чорноморець», якому належать виноградники заводу;
– АТ «Завод шампанських вин «Новий Світ», яке купило у 2017 році однойменний винзавод;
– АТ «Моє вино», що управляє не тільки «Інкерманом», «Массандрою» і «Новим Світом», а й «Садибою Дивноморське» в Краснодарському краї РФ – тієї самої, де розташований найвідоміший з «палаців Путіна»;
– АТ «Генбанк» – один з трьох великих кримських банків, які працюють на півострові і знаходяться під західними санкціями.

«Ковальчук та пов’язані з ним люди і компанії, як показало одне з попередніх розслідувань «Проекту», по всій країні володіють розкішною нерухомістю, користується якою сам президент Путін», – зазначає видання.

До 1997 року пансіонат «Гліцинія» перебував на балансі санаторію Верховної Ради України «Нижня Ореанда». Потім його передали податковій адміністрації. У 2004 році Кабмін Віктора Януковича перевів «Гліцинію» у відання Державного управління справами, яким тоді керував Ігор Бакай. Після цього пансіонат був закріплений за Міжнародним дитячим центром «Артек». Пізніше Ігор Бакай дав право «Артеку» на його відчуження.

У листопаді 2004 року російський державний «Внешторгбанк» (ВТБ) уклав угоду про покупку «Гліцинії» за 77,9 млн грн (близько $15 млн за тодішнім курсом). Хоча формально покупцем пансіонату був російський банк, призначався він для президента РФ Володимира Путіна, про що писали російські ЗМІ, а пізніше підтвердив у своїй книзі президент України Леонід Кучма.

ВТБ встиг перерахувати Україні третину вартості здравниці, але зміна влади в країні порушила плани російського президента. Весною 2005 року новий президент України Віктор Ющенко, який попри невдоволення Москви переміг на виборах, зажадав розірвати контракт, а аванс повернути ВТБ. Протягом 2005-2008 років українські суди за позовом тодішнього прокурора Криму Віктора Шемчука прийняли низку рішень, які визнали незаконним відчуження здравниці. Українську сторону зобов’язали повернути отримані з Росії гроші, а росіян – відмовитися від прав власності. У 2011 році Верховна Рада повернула «Гліцинію» в своє розпорядження, відсудивши оздоровницю у Держуправління справами.

Як повідомлялось, 14 грудня 2020 року компанія «Южный проект», яка належить банку «Россия», купила за 5,327 мільярда рублів на незаконно організованому окупантами аукціоні АТ «ПАТ «Масандра», створене на базі вкраденого у України НВАО «Масандра». Три роки тому ця ж компанія купила за 1,5 млрд рублів вкрадений у України завод шампанських вин «Новий Світ».

Земельна ділянка пансіонату «Гліцинія» Фото: www.proekt.media

Ще на цю тему