МЗС розповіло про стан кожної зі справ у міжнародних судах України проти Росії

19:40 04.02.2021

На сьогодні захист інтересів України правовими засобами продовжує здійснюватися у межах трьох міждержавних справ України проти Російської Федерації. 

Про це у відповідь на інформаційний запит УНН повідомили у пресслужбі Міністерства закордонних справ України.

«МЗС представляє Україну у трьох справах проти Російської Федерації у міжнародних судових та арбітражних інституціях, рішення яких носять обов’язковий характер», — повідомили в пресслужбі.

Справа щодо застосування та тлумачення міжнародних конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації в Криму, розглядається Міжнародним Судом ООН.

Ця справа стосується протиправної поведінки РФ та фінансування нею тероризму, у результаті чого було скоєно жахливі терористичні акти в Маріуполі, Краматорську, Волновасі, збито літак МН17, а також фактичне культурне знищення українського та кримськотатарського населення в Криму.

За інформацією МЗС, українська сторона вже пройшла виснажливу юрисдикційну стадію. У листопаді 2020 року Міжнародний Суд ООН виніс вкрай важливе рішення і відхилив усі зауваження Росії.

Тепер справа перейшла до розгляду справи по суті. У липні цього року Росія має надати свій контр-меморандум з відповідями на факти і докази, які були викладені в меморандумі України.

Справа щодо прав прибережної держави в Чорному та Азовському морях і у Керченській протоці, розглядається арбітражним трибуналом.

Вона стосується фактично узурпації прав України, гарантованих Конвенцією ООН з морського права в Чорному, Азовському морі і у Керченській протоці. У цій справі в лютому 2020 року Арбітражний трибунал виніс рішення по юрисдикції і справа теж рухається далі по суті.

Трибунал частково відхилив юрисдикційні зауваження Російської Федерації, і тепер Україна готує оновлений меморандум, який буде подано навесні 2021 року.

Справа щодо затримання 3 українських військово-морських кораблів та 24 членів їхніх екіпажів, розглядається вже іншим арбітражним трибуналом за Конвенцією ООН з морського права.

У 2019 році Україна отримала історичне рішення Міжнародного трибуналу з морського права.

Голосуванням 19 голосів до одного (проти був лише російський суддя) трибунал наказав Росії негайно звільнити кораблі та членів їхніх екіпажів. У травні 2020 року Україною було подано свій меморандум на розгляд арбітражного трибуналу, який містить викладення фактів та доказів, експертні свідчення та правові кваліфікації. У серпні 2020 року Російська Федерація висловила свої попередні юрисдикційні заперечення, і Арбітражний трибунал розділив розгляд цієї справи на 2 стадії — юрисдикційну та по суті. Україна подала свою відповідь на юрисдикційні заперечення РФ 27 січня 2021 року.

У МЗС підкреслили, що на постійній основі здійснюють аналіз можливих шляхів притягнення Російської Федерації до міжнародно-правової відповідальності за триваючі порушення нею норм міжнародного права.

Ще на цю тему