В окупованому Криму і РФ за гратами перебувають 109 політичних в'язнів кримчан 

19:20 27.01.2021

У 2020 році 109 кримчан перебували в ув'язненні після винесення щодо них звинувачень з релігійних або політичних причин.

Про це повідомив юрист Кримської правозахисної групи Богдан Мельникович на прес-конференції в середу, 27 січня, передає ZN.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

«На кінець 2020 року нашими даними, в місцях несвободи, в рамках кримінальних справ перебувало 109 осіб, які переслідувалися за релігійними або ж політичних мотивів... З 2019 роки ніхто з політичних в'язнів так і не був звільнений», - заявив Мельникович.

Він також зазначив, що в 2020 році зафіксовано 260 судових рішень про утримання під вартою. Крім того, ще 24 людини були позбавлені волі за політичними або релігійними мотивами.

"Нами також зафіксовано також 15 вироків, винесених протягом 2020 року, пов'язаних з позбавленням волі, та 10 з них на термін від 12 до 19 років. Ці 10 термінів найбільш стосувалися кримських мусульман. В цілому, позбавлені волі 69 осіб і ще 5 позбавлені можливості вільно пересуватися", - додав юрист.

Читайте також: У грудні за відмову кримчан служити в армії РФ винесли рекордну кількість вироків - правозахисники
Нагадаємо, 16 грудня Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію по ситуації з правами людини в окупованому Росією Криму. Дана резолюція закликає посилити взаємодію в рамках міжнародних структур, щоб змусити Росію як окупаційну владу виконувати зобов'язання за міжнародним гуманітарним правом, забезпечити безперешкодний і повний доступ до Криму для міжнародних моніторингових місій.

Раніше правозахисна організація Amnesty International опублікувала доповідь про порушення прав людини в окупованому Криму. Зокрема, за 2019 рік було зафіксовано понад 300 незаконних арештів і понад 150 затримань.

Ще на цю тему