За шість років релігійні організації в Криму оштрафували майже на 1,5 млн рублів – правозахисники

15:02 03.12.2020

За останні шість років релігійні організації Криму оштрафовані майже на півтора мільйона рублів, підрахували в «Кримській правозахисній групі».

За даними правозахисників, до кінця листопада 2020 року зафіксовано більше сотні адміністративних проваджень у Криму щодо релігійних організацій та їхніх членів, повідомляють Крим.Реалії.

В основному – це звинувачення за статтями російського законодавства про «незаконну місіонерську діяльність», «поширення релігійної літератури», виписувалися також штрафи за «проведення п'ятничної молитви».

«Загалом на кінець листопада КПГ зафіксувала в Криму 104 адміністративні провадження стосовно релігійних організацій та їхніх членів за ст. 5.26 КоАП Росії. В рамках цих проваджень винесено штрафів на суму, не менше ніж 1 450 500 рублів», – повідомляють правозахисники.

Експерти КПГ вказують на те, що такі дії влади Криму є «порушенням як Женевської конвенції (IV) так і Європейської конвенції з прав людини, а саме – ст. 9 (Свобода думки, совісті і релігії)».

Раніше постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк повідомив, що Росія продовжує чинити репресії проти кримських татар, а також утискати Кримську єпархію Православної церкви України в Криму.

Посол США в ОБСЄ Джеймс Гілмор повідомляв, що Росія переслідує в анексованому Криму майже всі релігійні організації, крім Російської православної церкви.

Після 2014 року в Криму стали переслідувати імамів, які не є членами російського Духовного управління мусульман Криму і Севастополя.

Тільки за 2020 рік відомо як мінімум три випадки, коли підконтрольні Росії суди оштрафували імамів за «здійснення незаконної місіонерської діяльності».

Російська влада стверджує, що в Криму немає утисків за релігійною ознакою.

Ще на цю тему