Розвитку «зеленої» енергетики в окупованому Криму заважають санкції та брак маневрових потужностей в регіоні 

10:45 24.11.2020

Крим має серйозний потенціал для розвитку відновлювальної енергетики, однак потрібні для цього іноземні технології не надходять на півострів через санкції, а РФ не приділяє достатньої уваги «зеленим» технологіям.

Про це повідомив Центру журналістських розслідувань президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», експерт у галузі енергетики Михайло Гончар.

Він стверджує, що Крим створений для «зеленої енергетики», але її розвиток там неможливий без західних чи китайських, якщо це сонячна енергетика, технологій. 

«В Росії традиційно цьому напрямку приділяють недостатню увагу. Є нафта, газ, вугілля – то навіщо нам сонце і вітер? Але потенціал Криму дуже серйозний», – зазначає експерт. 

«В Криму могли б ризикувати і працювати ті ж китайці, які на санкції дивляться крізь пальці. Тим не менше, буму сонячної енергетики через підставні фірми і постачання китайського обладнання на півострові ми не спостерігаємо», – додає він. 

Крім того, каже Гончар, зростання вітрової та сонячної генерації вимагає значних маневрових потужностей. 

«Коли Крим був частиною об’єднаної енергосистеми України, то була можливість маневрування потужностями, і маневрові потужності теплової енергетики могли надходити в Крим під час провалу по вітру чи сонцю. Наразі ж Крим з’єднаний не з українською енергосистемою, а з півднем Росії, який сам є енергетичним тупиком. Росія не має можливості забезпечити маневрові потужності для розвитку альтернативної енергетики», – вважає Гончар. 

На його думку, наявна в Криму теплова енергетика не може бути достатнім інструментом для маневрування.

«Грубо кажучи, потрібно будувати ще кілька таких електростанцій, які вже збудовані під Севастополем і Сімферополем. Тією тепловою енергетикою, яка є на сьогодні в Криму, сильно не поманевруєш», – каже експерт.
 

Ще на цю тему