Санду хоче поговорити з Путіним

16:30 17.11.2020

Обрана президентом Молдови Мая Санду сподівається поговорити з Путіним, побудувати добрі відносини з Росією і каже, що Придністровський конфлікт має бути вирішений всередині країни і військового шляху його вирішення не передбачається.

Журналісти російської служби Бі-бі-сі поспілкувалися з обраним президентом Молдови незабаром після оголошення результатів голосування, повідомляє Балканський оглядач.

Першим питанням, яке вони задали, був такий: «Вам вже надіслали привітальну телеграму з Кремля, і Дмитро Пєсков заявив, що Кремль розраховує на побудову конструктивних відносин з новим президентом Молдови. Чи плануєте найближчими днями поговорити з російським колегою Володимиром Путіним?»

«Я сподіваюся, що у нас буде ця розмова», - сказала Санду.

«Вона наголосила, що хоче, щоб «Молдова мала хороші відносини з усіма країнами, включаючи хороші відносини з Росією». Багато наших громадян працюють у Росії, нам потрібно забезпечити їм хороші умови, нам потрібно вирішити питання розблокування молдавського експорту, ми хочемо підписати угоду про пенсійне забезпечення. Тобто у нас є досить великий порядок денний для наших відносин з Росією», – зазначила Санду.

Вона також нагадала, що «Придністровська проблема є найсерйознішою проблемою, і Росія є частиною формату переговорів», тому Кишинів обговорить це питання з Москвою.

Водночас, за її словами, «вирішення Придністровського конфлікту повинно бути знайдено всередині країни, необхідно домовитись з усіма політичними партіями, це рішення має підтримати все суспільство».

У той же час вона визнала, що «у цьому питанні є важливі регіональні гравці», але Кишинів сподівається, що зможе «знайти політичне вирішення цього конфлікту».

Відповідаючи на питання «чи може бути військове вирішення Придністровської кризи», обраний президент Молдови наголосив: «Ні, ніякого військового рішення. Ми шукаємо і будемо шукати політичне вирішення Придністровського конфлікту».

Ще на цю тему