ВМС України визначилися як модернізовувати «Айленди»

15:00 16.11.2020

Катери типу «Айленд» ВМС України планується оснастити 30-мм шестиствольною артустановкою АК-306 і торпедами СЕТ-72.

Про це повідомляє Український міліарний портал з посиланням на видання «Думская».

Джерело видання «Думская» в командуванні ВМС України повідомив, що рішення про переозброєння «Старобільська» і «Слов’янська» вже прийнято.

За його словами, катери оснастять 30-мм шестиствольною артустановкою АК-306 і торпедами СЕТ-72, які зараз модернізуються на одному з українських підприємств.

Раніше видання повідомляло про один з варіантів, що полягає в установці на «Айленди» радянських торпед і бойової інформаційної системи управління зброєю «Контур» виробництва однієї з українських компаній.

Начальник управління кораблебудування командування ВМСУ капітана першого рангу Василь Радчук підтвердив, що такі плани були.

Додатково він повідомив, що прийнято рішення про модернізацію і переозброєння патрульних катерів «Старобільськ» та «Слов’янськ» на національних підприємствах.

Правда, установку торпед на катерах офіцер тоді називав «чутками», але тим не менш запропонував оцінити цю пропозицію:

«Багато чуток в мережі Інтернет щодо можливого встановлення на цих катерах торпедних апаратів або ракетної зброї. Перш за все потрібно оцінити все це з технічної точки зору, чи варто взагалі це робити, оскільки катера вже побудовані і повністю готові до застосування », – сказав він.

Радчук додав, що «найближчим часом буде сформований проєкт технічного завдання і після цього командування національних ВМС очікує, що почнеться процес практичної реалізації заходів модернізації».

Начальника управління кораблебудування повідомляв, що «на катерах передбачається установка артилерійських систем, що знаходяться на озброєнні Військово-морських сил України».

«Плануємо оснастити їх сучасним обладнанням з виявлення цілей і надання цілевказівки для застосування зброї. Додатково встановимо систему пасивного захисту та інші важливі корабельні системи », – зазначив він.

За відомостями «Думській», розробкою бойової інформаційно-керуючої системи «Контур» займалося НВО «Квант-навігація».

Торпеди СЕТ-72 розроблялися і допрацьовувалися НВО «Клівер» в якому зараз на посаді радника числиться колишній командувач ВМСУ, відомий тим, що відмовився у 2014 році від поставки «Айленд» до України.

За попередньою інформацією видання «Думская», встановлення однієї такої системи на катер складе понад 100 мільйонів гривень.

Проте вона вже включена в державне оборонне замовлення на 2021 рік.

Також офіцер ВМС України розповів про те, що три нових «Айленда», прибуття яких очікується в наступному році, будуть оснащені американськими системами озброєння.

«Визначено американські підприємства-підрядники, які повинні забезпечити ці катери додатковим озброєнням, обладнанням і технічними засобами. Є висока ймовірність, що катери надійдуть в Україну вже з бойовими модулями та встановленими на борту корабельними системами американського виробництва», – сказав він.
 

Ще на цю тему