Продати вкрадене. Що відбувається зі знаменитими винзаводами в окупованому Криму

10:45 05.11.2020

Виноробню Массандра в окупованому Криму планують приватизувати і продати до кінця 2020 року.

Це тільки одна з багатьох частин української спадщини на півострові, які російські окупанти розглядають як трофей і збувають людям, близьким до Кремля або окупаційного режиму.

Журналістка Вікторія Веселова з НВ повідомляє, що приміщення в двох колишніх купецьких будинках в Сімферополі, що є пам’ятками культурної спадщини XIX століття, в жовтні повинні були бути продані з аукціону контрольованою РФ владою Криму. Основні приміщення будинків Сарібан і Чірах вже зайняті комерційними структурами, близькими до окупаційної влади.

Наявна документація показує, що «покупці» — це, як правило, впливові бізнесмени, пов’язані з окупаційним режимом, такі як Олег Лукашев, батько якого Ігор Лукашев на момент угоди був мером окупованого Сімферополя. Ці бізнесмени часто скуповують нерухомість у вишуканих історично важливих будівлях не дорожче, ніж за вартістю недавно побудованої квартири.

Одне з приміщень, яке зараз можуть захопити, — це те, що колись було будинком спочатку Давида Сарібана, а потім його сина Юхима. До російського вторгнення і анексії приміщення в будівлі здавалися в оренду, зокрема ресторану української кухні. Саме два поверхи цього будинку «купила» компанія Олега Лукашова в результаті раніше незаконної приватизації в 2017 році. Ще одним бенефіціаром такої хитрої приватизації офіційно є Світлана Бабій, давній діловий партнер проросійського політика з кримінальним минулим Сергія Аксьонова, якого 27 лютого 2014 року російські солдати проголосили «кримським лідером». Неофіційно бенефіціаром фактично є Олег Аксьонов, син політика.

14 жовтня кримський парламент, підконтрольний Росії, проголосував за приватизацію винзаводу Массандра. Передбачається, що він буде проданий на аукціоні, але схоже, мова йде про одного з російських олігархів, наближених до Путіна.

Історія Масандри сходить до царських часів. Вона була створена князем Львом Голіциним в 1894 році. Вперше націоналізована після 1917 року, виноробня завжди перебувала під захистом держави. За словами Миколи Бойка, який був директором Масандри 29 років до 2015 року і тепер вирощує вино на материковій Україні, бізнесмени завжди рвалися купити виноробню, але до російської окупації жоден політичний лідер не погоджувався на це. У 2009 році, щоб виноробня залишалася незайманою, президент України Віктор Ющенко офіційно закріпив за Массандрою національний статус і повну державну власність.

Після анексії РФ Массандра спочатку була незаконно «передана» путінському «управлінню справами», а потім у «власність» російської окупаційній владі — ймовірно, як крок до її приватизації. Те, що ця приватизація неминуча (якщо не доконаний факт), стало ясно після оголошення 27 травня 2020 року про те, що контрольований РФ «кримський парламент» додав Масандру до свого списку об'єктів, що плануються до приватизації у 2020 році.

За словами блогера, що пише (з міркувань безпеки) під псевдонімом Андрій Покровський, ця схема вже була використана для того, щоб взяти під контроль одного з олігархів інші виноробні. Це і знаменитий винний завод Новий Світ, теж ще з царських часів, який у грудні 2017 року було продано петербурзькій компанії Південний проєкт, що входить в банк Росія, за 1,5 млрд рублів. Ця ціна, переконаний Покровський, була занадто низькою, проте він передбачає, що вигідні ціни — лише частина привабливості, і що російські олігархи хочуть престижу і аристократичного шику, який дає їм «володіння» такими виноробнями.

Ще невідомо, якою буде офіційна ціна на аукціоні, проте недавно Массандра була оцінена в 627 мільйонів рублів ($9 млн). Ця вартість, за версією Бойка, сміховинно низька для чотирьох тисяч гектарів виноградників та винних погребів. Він зазначає, що в першому десятилітті цього століття одні тільки виноградники були оцінені в 6,4 млрд євро.

Як можна призначити ціну за унікальну виноробню, що є об'єктом української та всесвітньої спадщини. До вторгнення Росії та санкцій, введених як ЄС, так і США, вина Масандри продавалися на Sotheby’s і завоювали близько 250 золотих медалей.

Ще на цю тему