На заводі «Маяк» провели модернізацію міномету «Молот» / Фото

20:15 04.11.2020

Роботи з доопрацювання вітчизняного 120-мм міномету М-120-15 «Молот» велися весь час після припинення експлуатації міномету два роки тому через його вибух.

Передає Національний Промисловий Портал з посиланням на Факти.

У процесі розслідування причин вибуху, директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Олександр Рувін, поінформував, що міномет «Молот» на полігоні вибухнув саме через подвійне заряджання. Крім того тодішній Генеральний прокурор України Юрій Луценко назвав серед технічних причин і виведений з ладу механізм запобігання подвійному заряджанню, так званої «коронки». Саму тому у першу чергу на заводі «Маяк» провели доопрацювали цього вузла. Задля зменшення корозії та відмови механізму запобіжника через вплив температури, окрім сталі була використана й бронза.

Також була замінена опорна плита міномету – вона стала легшою, тож її можна використовувати на негрунтових поверхнях. Було доопрацьовано й механізм колісного ходу – він став значно легшим, а замість амортизаторів були використано ресори, які вважаються більш довговічними. Наразі оновлений 120-мм міномет М-120-15 «Молот» проходить випробування, за результатами яких Міністерство оборони України може повернутися до їх закупівлі у ЗСУ.

М120-15 «Молот» – український 120-мм міномет, призначений для знищення живої сили супротивника і техніки, розташованої в укриттях або окопах, а також для руйнування фортифікаційних споруд. Міномет було розроблено фахівцями ПАТ «Завод «Маяк», що входить до складу ДК «Укроборонпром».

Міномет «Молот». Фото з сайту НПП

Ще на цю тему