У Маріуполі проведено доковий ремонт МБАК «Лубни»

19:45 29.10.2020

У Маріуполі проведено доковий ремонт МБАК «Лубни» (P178).

Роботи були проведені спеціалістами Державного підприємства «Миколаївський суднобудівний завод» на одному з місцевих підприємств , повідомляє Український мілітарний портал.

Інформацію про виїзні докові роботи з ремонту МБАК «Лубни» у місті Маріуполь було згадано у прессрелізі ДК «Укроборонпром» по завершенню робіт на катеру «Бердянськ».

У жовтні Миколаївський суднобудівний завод … успішно завершив виїзні докові роботи з ремонту МБАК "Лубни" у м. Маріуполь, – йдеться у повідомленні

Це був перший доковий ремонт малого артилерійського катеру після спуску на воду 29 червня 2017 року у місті Київ на суднобудівному підприємстві «Кузня на Рибальському».

9 вересня того ж року він разом з майбутнім катером «Вишгород» прибули до Одеси де розпочались їх випробування, 5 грудня відбулось іменування чотирьох малих броньованих артилерійських катери, у тому числі і МБАК «Лубни».

До Азовського моря МБАК «Лубни» разом з іншим катером цього проєкту «Кременчук» прибув автотралами на початку вересня 2018-го року.

Згодом, 10 вересня 2018 року їх було спущено на воду в Бердянськоиу морському торговельному порту.

Дії з створення надводного угрупування ВМС ЗС України на Азовському морі мали свої результати:

- у вересні 2018 повністю припинилися затримання торговельних суден на відстані ближче 12 миль від берегів України
- у вересні суттєво зменшилася кількість затримань суден з боку Берегової охорони ФСБ РФ безпосередньо посеред Азовського моря: 21 затримання у травні, 25 – у червні, 40 – у липні, 14 – в серпні та 8 – у вересні.
- у вересні традиційний район затримань суден в морі кораблями Берегової охорони ФСБ РФ змістився на 30 миль (50 км) на південь від традиційного розташування поблизу Бердянська — ближче до окупованого Криму

Окрім двох малих броньованих катерів, ще два кораблі – «Корець» та «Донбас» здійснили плановий перехід з порту базування Одеса до порту базування Маріуполь наприкінці вересня 2018-го року.

У вересні 2020-го року до Бердянську перекинуто ще два МБАКи (малі броньовані артилерійські катери) Військово-Морських Сил ЗСУ.
 

Ще на цю тему