США готові розмістити балістичні ракети в Європі для стримування РФ

10:00 29.10.2020

США готові піти на розгортання ракет середньої і меншої дальності в Європі для стримування Росії.

Про це заявив помічник президента США з національної безпеки Роберт О'Браєн, передає ZN,UA з посиланням на The Nation.

Також, за його словами, США поступово наближаються до досягнення угоди з Росією про продовження договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

«Ми вийшли з договору, ми створюємо гіперзвукову зброю, ми створюємо системи доставки у вигляді балістичних ракет, які допоможуть забезпечити безпеку Америки... захистити наших союзників і стримувати Китай. Ми розгорнемо такі ж ракети, якщо це буде необхідно, в Європі, щоб стримувати Росію», - сказав він.

Нагадаємо, адміністрація Трампа безуспішно наполягає на тому, щоб її противник, Китай, приєднався до договору, який обмежує Сполучені Штати і Росію 1550 ядерними боєголовками і вичерпується 5 лютого.

Після кількох тижнів переговорів про продовження договору про новий СНО Вашингтон і Москва опинилися в глухому куті щодо умов продовження. Новий договір СНО був підписаний в квітні 2010 року, але набув чинності в лютому 2011 року. Він обмежує кількість стратегічних ядерних боєголовок, ракет і бомбардувальників, які можуть розгорнути Росія і США.

Також президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія готова відмовитися від розгортання ракет 9М729 в Європі за умови, що НАТО підуть на аналогічні кроки.

Зокрема, він пропонує допустити інспекції НАТО на військові об'єкти в Калінінградській області, де розміщені ракети 9М729, але натомість хоче, щоб російських фахівців допустили на бази з американськими пусковими установками МК-41 комплексів Aegis Ashore.
 

Ще на цю тему