У кримських водосховищах вода продовжує спадати, ріки висихають / Фото

16:45 27.10.2020

Ситуація з наповненням водосховищ Криму продовжує залишатися критичною. Через відсутність опадів і посуху води в більшості водоймах залишилося менше половини.

Так, Аянське водосховище природного стоку, розташоване в південній частині Сімферопольського району, наразі заповнене менше ніж на третину при обсязі в 3,9 млн куб метрів, повідомляє Крим.Реалії.

Аналогічна ситуація спостерігається в Ізобільненському водосховищі під Алуштою. За місяць воно зменшилося майже на 1 млн кубометрів. Зараз тут води менше половини при обсязі в 13,25 млн кубічних метрів. Це водосховище вважається найглибшим у Криму. Максимальна глибина становить 70 метрів.

Також пересохла річка Улу-Узень, що впадає в Ізобільненське водосховище.

Напередодні російська влада Севастополя повідомила, що обсяг води в Чорноріченському водосховищі становить 15,6 млн кубічних метрів. Цих запасів, за підрахунками влади, вистачить на три місяці.

З 7 вересня в Сімферополі, Бахчисараї та Сімферопольському районах через посуху й обміління водойм запровадили третій, найсуворіший етап обмежень подачі води. З 14 жовтня в Білогірську знизили тиск при подачі води. Також повідомили про обмеження водопостачання через дефіцит. Білогірський район перевели на подачу води за графіком.

Підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксенов раніше повідомляв, що не виключає того, що Росія визнає надзвичайною ситуацію з водопостачанням Криму. Він також стверджував, що 2020 рік став найбільш посушливим за 150 років спостережень.

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що Росія здатна самостійно забезпечити анексований Крим водопостачанням, без участі України.

Моніторингова місія ООН в Україні також наполягає на тому, що «Росія несе основну відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму».


Аянське водосховище, 25 жовтня 2020 року

Ізобільненське водосховище, 25 жовтня 2020 року

Пересохла річка, що живить Ізобільненське водосховище

Все фото Крым.Реалии
 

Ще на цю тему