Крим залишиться без прісної води і озер: вчені спрогнозували терміни

10:00 27.10.2020

В окупованому Криму склалася катастрофічна ситуація з водопостачанням, яка загрожує тим, що вже за 30 років на півострові може не залишитися жодного прісноводного озера.

Як повідомляє ZN.UA, такий прогноз дали гідрологи, пишуть «Крим.Реаліі».

Так, за словами експертів, висихання водойм відбувається не тільки через перекритого України Північно-Кримського каналу. Причинами є також відсутність опадів, буріння свердловин і діяльність людини.

«Якщо опади не випадають, то вода з тих же озер живить ґрунтові води або ґрунт на прилеглій території. З огляду на те, що температура у нас зростає і відбувається випаровування, то таким чином водний дефіцит зростає, рано чи пізно це призводить до повної втрати води і, відповідно, озер «, - пояснив заступник директора українського інституту водних проблем і меліорації Михайло Яцюк.

Водночас голова Національного екологічного центру України Руслан Гаврилюк вважає, що далі ситуація буде тільки погіршуватися.

«Водна криза буде тільки посилюватися, і не варто очікувати, що цей рік був поганий, а далі все у нас буде окей. Ні, цього вже не буде, це однозначно», - сказав він, зазначивши, що вже зараз, за критеріями ООН, материкова Україна зараз відноситься до малозабезпечених водою країнам світу.

«Якщо на душу населення припадає менша за 1700 куб. метрів води на рік - ця країна є водонезабезпеченою. В Україні цей показник виріс. Він становив до недавнього часу 1000 куб. метрів, а зараз - 1200 куб. метрів, і це тільки тому, що у нас зменшилося населення. У цьому плані, у нас ресурс знижується», - говорить Гаврилюк.

Також експерти вважають, що в Криму цей показник ще нижчий. Тому якщо щороку на півострові буде висихати 10 озер, то за 30 років їх не стане зовсім.

У той же час видання пише, що з 2014 року в Криму вже пересохло не менше 10 озер, зокрема:

– Кизил-Яр недалеко від Євпаторії,
– Велике недалеко від Коктебеля,
– Богайли в Сакському районі,
– Краснокаменськ озеро, водою з нього поливали виноградники «Массандри»,
– озеро біля села Залісне Бахчисарайського району,
– одне з трьох озер на північ від Краснокаменки у Великій Ялті.

Ще на цю тему