Україна не буде поставляти воду для російської армії в окупованому Криму - Джапарова

19:45 21.10.2020

Перша заступник міністра закордонних справ Еміне Джапаров спростувала всі звинувачення на адресу України з боку Росії у водній блокаді Криму і зазначила повну відповідальність РФ як держави-окупанта за водопостачання на півострові відповідно до міжнародного гуманітарного права. 

Про це вона заявила під час міжнародної конференції «Проблемні питання водопостачання та використання водних ресурсів на території Криму в умовах російської окупації», передає прес-служба МЗС в середу, 21 жовтня, пише ZN,UA.

Джапаров зазначила, що Росія штучно політизує питання води, перекладаючи свою відповідальність на Україну.

«Україна не перекривала ніяких природних водотоків або річок, через які вода потрапляє до Криму, тільки призупинила ту штучну водну преференцію, яку колись давала для прискореного розвитку економіки і сільського господарства півострова. Це ціна окупації, яка тільки зростатиме, і, напевно те, про що Росія мала думати перш, ніж вирішуватися на злочин окупації української території», - зазначила перша заступник міністра.

За її словами, підвищений попит на воду в Криму пояснюється неправомірними діями РФ, яка мілітарізірує півострів і штучно змінює демографічний склад його населення, порушуючи норми міжнародного права.

«Україна не буде задовольняти потреби російського військово-промислового комплексу у водних ресурсах. Власні водні ресурси Криму здатні забезпечити потреби населення півострова в воді навіть в самі посушливі роки», - підкреслила Джапаров.

Перший заступник міністра закордонних справ також зазначила, що в своїх закидах в сторону України Росія апелює до захисту прав людини. У той же час, всесвітньо відомим фактом є те, що Росія грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права і права людини на тимчасово окупованому півострові, що відображено у відповідних щорічних резолюціях ГА ООН, а також в спеціальних доповідях Генерального секретаря ООН по ситуації з правами людини в АРК і міста Севастополь.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, раніше заявив, що Росія ратує за поставку дніпровської води в Крим, щоб остаточно колонізувати півострів, витісняючи звідти кримських татар.

За його словами, питної води для населення Криму досить. Необхідно тільки лише її збирати, використовувати раціонально. «У Криму не вистачає води для того, щоб колонізувати його у всіх напрямках і, в першу чергу, заселяти Крим сотнями, сотнями тисяч громадян Росії», які служать в каральних органах. Таким чином, вважає Чубаров, відбувається заміна етнічного та демографічного складу Криму.

Про можливу подачу води до Криму раніше говорив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він стверджував, що Україна готова забезпечувати Крим прісною водою тільки в разі гуманітарної катастрофи на півострові, але не постачатиме воду «окупантам, окупаційним військам, для потреб військових баз».

У той же час міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляв, що гуманітарної кризи з водою в окупованому Криму немає. Цю тезу придумала російська пропаганда в своїх цілях.
 

Ще на цю тему