Дніпровська вода піде до Криму лише після його деокупації – Резніков

18:15 21.10.2020

Україна відновить постачання дніпровської води до Криму лише після його деокупації. До того часу питання водопостачання території тимчасово окупованого півострова є обов’язком Росії, як держави-окупанта.

Про це йдеться у тезах виступу віцепрем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова, які були озвучені в ході міжнародної конференції «Про проблемні питання водопостачання та використання водних ресурсів на території Криму в умовах російської окупації», яка проходить у Херсоні, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Дещо залишиться незмінним. Це наше ставлення до питання водопостачання до Криму. За останні місяці говорив кілька разів і повторюю ще раз. Вода з Дніпра піде в Крим після деокупації. Можу коментувати цю тему і як політик, і як громадянин, і як юрист. Підкреслю як юрист, що забезпечення населення тимчасово окупованої території усім необхідним, в тому числі водою, – це обов’язок держави-окупанта Російської Федерації. Не право, а чітко зафіксований міжнародний обов’язок. Так нам кажуть загально визнані документи. Аргументи, які наводять російські та проросійські діячі – повна нісенітниця», – наголосив Резніков.

Він нагадав, що за даним науковців, станом на 2014 рік на кримському півострові було більш ніж достатньо води для забезпечення потреб населення.

«Ці потреби перекриваються у декілька разів за рахунок внутрішніх джерел без дніпровської води. Тобто жодних проблем немає бути в кримців. Якщо є якісь проблеми – це прямий наслідок дій окупаційної адміністрації та її пряма відповідальність», – наголосив міністр.

За його словами, те що Росія зараз чинить у Криму «чітко підпадає під визнання воєнних злочинів». По-перше, відбувається штучна заміна населення: громадян України різних національностей витискають з Криму. Натомість на тимчасово окупований півострів завезли сотні тисяч громадян з регіонів Росії. Кількість завезених оцінюється мінімум в півмільйона і продовжує збільшуватись.

«По-друге, відбувається тотальна мілітаризація Криму, активно розвивається військова інфраструктура, яка розгортається не стільки проти України, а з метою забезпечити російську експансію на Балканах, Близькому Сході та Середземному морі. Все це призводить до надмірної експлуатації джерел води та спричиняє екологічну шкоду. З огляду на кліматичні зміни Росія програмує вбивство Криму. Розмови окремих осіб про поставки води до Криму тільки заохочуватимуть окупаційну адміністрацію збільшувати масштаби воєнних злочинів і підвищуватимуть ризики для регіону», – вказав Резніков.

Тому, зазначив він, позиція Мінреінтеграції стосовно питання відновлення постачання води до Криму є послідовною. Зокрема, влітку саме за ініціативи міністерства до урядового законопроекту щодо переліку об’єктів, які не підлягають приватизації, були внесені Управління Північно-Кримського каналу та Управління Головного Каховського магістрального каналу.

Як повідомлялось, з 24 серпня в Сімферополі, в Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Криму обмежили подачу води через посуху. Окупаційна влада заявила про встановлення біля соціальних об’єктів і в житлових мікрорайонах міста понад 230 накопичувальних баків для води. Обмеження вводились в три етапи. 7 вересня введений третій, самий жорсткий етап обмежень подачі води. Водопостачання здійснюється по годинах – вранці і ввечері.

З 23 вересня обмеження подачі води введене в Алушті, Партеніті і Малому Маяку.
 

Ще на цю тему