Джеппар представила «Кримську платформу» на міжнародній конференції «Форум-2000»

15:15 13.10.2020

Перша заступниця голови МЗС Еміне Джеппар 12 жовтня виступила на «кримській» панелі у рамках міжнародної онлайн-конференції «Форум-2000» (Прага) і розповіла про гуманітарну ситуацію на анексованому півострові.

Про це повідомила пресслужба МЗС України, пише QHA.

Заступниця міністра привернула увагу до погіршення гуманітарної ситуації в окупованому Криму, що характеризується посиленням утисків усіх «незгодних», «колонізацією» півострова з боку російських окупантів шляхом примусової зміни демографічної ситуації, а також перетворенням Криму на потужну військову базу, – підкреслили у відомстві.

Джеппар також нагадала, що 23 вересня цього року президент Володимир Зеленський у своєму виступі на 75-й сесії Генеральної Асамблеї ООН офіційно анонсував створення «Кримської платформи» і закликав держави-члени ООН долучитися до неї.

«Платформа задумана як спеціальний багатосторонній координаційний механізм, що займатиметься усім спектром Кримської проблематики», – сказала Джеппар.

Вона також підкреслила, що платформа має покривати кілька вимірів: високий політичний рівень (лідери країн), рівень міністрів закордонних справ і міністрів оборони, а також експертний рівень.

Кримська платформа – це екосистема заходів, яка систематизує те, що вже зроблено, та ініціює додаткові інструменти для повернення Криму. В рамках її роботи ми плануємо провести Кримський саміт. Ключове завдання – синергія зусиль України і міжнародного співтовариства з метою наближення дня деокупації півострова, — наголосила Джеппар.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що в його відомстві вже готова пропозиція до президента України щодо створення міжнародної платформи для перемовин з деокупації Криму.

Ще на цю тему