МЗС хоче створити Акт Сенцова для посилених санкцій проти порушників прав людини

08:30 14.09.2020

Міністерство закордонних справ України хоче створити український Акт Сенцова за зразком американського Акту Магнітського з метою накладення санкцій на порушників прав людини.

Про це спецпредставник із санкційної політики України Олексій Макеєв повідомив у своєму блозі в Дзеркалі тижня, інформує НВ.

«Зважаючи на те, що Україна має неабиякий досвід боротьби за визволення з російського полону українських політичних в’язнів, ми плануємо створити в Україні, за зразком американського Акта Магнітського, свій український Акт Сенцова — процедуру накладання санкцій і подальшого переслідування українськими правоохоронними органами тих іноземних посадовців, які системно порушують права людини, обвинувачуються в організації та замовленні вбивств, викрадень, тортур і нелюдського поводження, у винесенні неправомірних та політично вмотивованих вироків», — заявив Макеєв.

Акт Магнітського був ухвалений у 2012 році в США. Це закон, який запроваджує санкції проти російських чиновників, причетних до загибелі в слідчому ізоляторі юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського. Потім дію акту поширили на порушників прав людини з усього світу, аналогічні закони ухвалили в низці інших країн. Наприклад у Канаді, Великій Британії, Литві.

Олег Сенцов — колишній політв'язень Кремля, українcький кінорежисер, який провів за ґратами п’ять років через сфабриковану проти нього Росією справу. Після звільнення він піднімає тему звільнення українських політв'язнів на міжнародних майданчиках.

7 вересня 2019 року відбувся великий обмін полоненими в Росією. В цей день в Україну повернулися 11 звільнених в’язнів Кремля. Серед них — Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Павло Гриб, Володимир Балух та інші. Також були звільнені 22 моряка і двоє офіцерів СБУ.

Ще на цю тему