Сьогодні російський суд починає остаточний розгляд бахчисарайської справи "Хізб ут-Тахрір"

14:30 07.09.2020

У понеділок, 7 вересня, у російському суді починається остаточний розгляд сфабрикованої кримінальної справи "Хізб ут-Тахрір" "другої бахчисарайської групи". 

Він триватиме включно до 10 вересня. Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Telegram, пише ZN,UA.

Зазначається, що прокурори вимагають у ростовських суддів винести завідомо неправдиве рішення незаконно ув’язненим кримським татарам за злочин, який ними не скоєно з максимальними строками ув'язнення – від 15 до 21 року відбування покарання у колонії суворого режиму.

«Суд розглядав справу Мемета Белялова, Ернеста Аметова, Сервера Муставаєва, Едема Смаилова, Сайрана Саилова, Марлена Асанова,Тимура Ибрагимова та Сервера Зекер'яєва майже рік. Весь цей час фіксувалися численні порушення прав українських громадян на належні умови тримання, медичне забезпечення, на ефективний засіб юридичного захисту та справедливий суд, що гарантовано пунктами 10, 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями, схвалених Економічною і Соціальною Радою ООН та статтями 3, 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», - написала Денісова.

Вона також закликала представників міжнародних правозахисних організацій та дипкорпусу бути присутніми на судових засіданнях, аби не допустити чергового судилища над нашими громадянами та забезпечити право на справедливий суд.

«У річницю звільнення з кремлівського полону 35 українських громадян висловлюю вдячність міжнародним партнерам за підтримку України у боротьбі за свободу кожного з них», - резюмувала омубдсменка.

Нагадаємо, вісьмох фігурантів другої бахчисарайської "справі Хізб ут-Тахрір" незаконно вивезли з анексованого Криму у вересні 2019 року.

11 жовтня 2017 року російські силовики провели в Бахчисараї низку обшуків і затримали 15 кримських татар. Шістьох з них окупанти підозрюють у зв'язках з організацією "Хізб ут-Тахрір" (заборонена в РФ). Це Марлен Асанов, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Сервер Зекір'яєв, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов.

21 травня 2018 року російські силовики повели обшуки в будинках Едема Смаілова і Сервера Мустафаєва.

Третій апеляційний суд загальної юрисдикції у російському Сочі 13, 15 і 16 липня розглянув апеляційні скарги та залишив під арештом вісьмох фігурантів другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір".

Ще на цю тему