Сьогодні кожен українець розділяє з кримськотатарським народом біль від трагедії 18 травня 1944 року - Зеленський

12:15 18.05.2020

Сьогодні кожен українець розділяє з кримськотатарським народом біль від трагедії 18 травня 1944 року, коли 76 років тому почалася примусова депортація корінного народу з Кримського півострова. 

У 2014 році внаслідок незаконної анексії Криму Росією багато українців і кримських татар були змушені знову покинути свою землю. А ті, хто залишився, страждають від ув’язнень, обшуків та утисків.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook президент України Володимир Зеленський, пише Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, ми згадуємо про страшний злочин, наслідком якого стали тисячі людських життів і скалічених доль. Людей саджали у вагони та відправляли за тисячі кілометрів від рідної землі. Багато кримських татар повернулися з війни з медалями за взяття Берліна. І побачили порожні домівки. Багатьом навіть не сказали, куди відправили їхні родини та де їх шукати», – зазначив глава держави.

«Той ранок називають трагічним світанком у житті кримськотатарського народу. Лише через понад 40 років вони отримали змогу повернутися додому. Здавалося, всі лиха позаду. Та у 2014 році внаслідок анексії Криму багато українців і кримських татар були змушені знову покинути свою землю. А ті, хто залишився, страждають від ув’язнень, обшуків та утисків. Ми віримо, що обов’язково настане день, коли Крим повернеться до України. Кримські татари та українці повернуться до рідних домівок, зберуться за одним столом, щоб разом промовити: Bizim ve siziñ azatlığıñız içün! За вашу і нашу свободу!», – додав президент.

Він нагадав, що сьогодні на будівлях Офісу президента України та Кабінету Міністрів розміщено світлову проекцію на знак солідарності з кримськотатарським народом.

«Сьогодні кожен українець розділяє з ним біль від трагедії 18 травня 1944 року. Ця дата нагадує про те, що можна злочинно відібрати в народу його землю, та неможливо відібрати в народу його дух і волю. Вічна пам’ять усім жертвам геноциду кримськотатарського народу», – наголосив президент.

Як повідомлялось, 18 травня в Україні та в окупованому Криму вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. У цьому році меморіальні заходи до 76-ої річниці злочинної депортації сталінським режимом кримських татар з їх історичної Батьківщини – Кримського півострова, проходять в умовах пандемії коронавірусу і це змусило організаторів значно змінити план їх проведення. Вшанування пам’яті жертв депортації також відбудеться в країнах, де живуть великі діаспори кримських татар.

Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.

У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.

Ще на цю тему