У МЗС України закликали світ відреагувати на масові і системні репресії РФ на окупованих територіях

08:15 18.05.2020

У Міністерстві закордонних справ України до Дня пам'яті жертв політичних репресій 17 травня закликали міжнародне співтовариство звернути увагу на репресії, які здійснює РФ шостий рік поспіль в окупованому Криму і частинах Донецької та Луганської областей.

Про це пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на МЗС України.

«У Криму вже шостий рік поспіль масово порушуються права людини, українського і кримськотатарського національного співтовариства. Вбивства, викрадання активістів, сфабриковані судові процеси, незаконні ув’язнення, безпідставні арешти і обшуки, залякування. В даний час більше ста українських громадян утримуються з політичних мотивів в Росії і окупованому Криму, більшість з них є кримськими татарами. Ще гірше ситуація в окупованих районах Донбасу. Розстріли і вбивства українських військовополонених і місцевих патріотів, викрадення людей, тортури і приниження стали тут звичайним явищем», – йдеться в заяві МЗС.

В Україні 17 травня вшановують пам’ять жертв політичних репресій, 18 травня – жертв геноциду кримськотатарського народу.

У зв’язку з цим заплановано пам’ятні заходи з урахуванням карантинних обмежень.

За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.

Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».

Упродовж 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму, повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

Ще на цю тему