В окупованому Донецьку заарештували ключового фігуранта у справі МН17 – ЗМІ

08:15 15.05.2020

Ключового фігуранта у справі про катастрофу літака Малайзійських авіаліній рейсу МН17, збитого у небі Донбасу 2014 року, Леоніда Харченка взяли під варту в окупованому Донецьку.

Про це дізналися журналісти російської служби BBC, повідомляє УНІАН.

Харченко є одним з чотирьох підозрюваних у справі МН17.

У 2014 році Харченко з позивним «Крот» був командиром одного з незаконних підрозділів розвідки так званої «ДНР». У Нідерландах йому висунули офіційні обвинувачення. Бойовика затримали 11 березня біля його дому в окупованому Донецьку. Втім, журналісти стверджують, що чоловіка заарештували в іншій справі. Друзі бойовика кажуть, що його хочуть  «ізолювати».

"Обвинувачення смішні - нібито участь у незаконному обшуку 2014 року і незаконне зберігання зброї. За першим пунктом у потерпілих до нього претензій немає. За другим - цей пістолет йому 2019 року видали у Міністерстві держбезпеки для забезпечення особистої безпеки у справі МН17», – розповів співрозмовник видання, поінформований зі справою Харченка. За словами друзів Харченка, чоловіка «хочуть ізолювати», щоб не дати українським спецслужбам його викрасти. Але вони додають, що це «дуже дивний спосіб убезпечити людину».

Торік СБУ викрала і вивезла до Києва колишнього ракетника «ДНР» Володимира Цемаха, якого також вважають важливим учасником історії катастрофи.

У вересні 2019 року його відправили до Москви у рамках обміну, зараз він мешкає на підконтрольній бойовиками території Донбасу.

Україна оголосила Харченка у розшук у липні 2015 року. Його звинуватили у створенні терористичної групи та висунули підозру у причетності до збиття Боїнга МН17.


 

Ще на цю тему